Τα ερείπια της αρχαίας πόλης της Μακύνειας βρίσκονται στη θέση ‘’Παλιόκαστρο’’ της ομώνυμης σημερινής κοινότητας του Δήμου Αντιρρίου.
Κτισμένη σε στρατηγικό γεωγραφικά σημείο ώστε να μπορεί να ελέγχει τα πεπραγμένα τόσο από στεριά όσο και από θάλασσα. Η ελλιπής ανασκαφική δραστηριότητα δεν επιτρέπει να γνωρίζουμε περισσότερα για την δομή και τη λειτουργία της συγκεκριμένης κοινωνίας.
Το θέατρο όμως στα νοτιοανατολικά της ακρόπολης προβάλλει ζωντανό και γεμάτο ιστορία. Η έρευνά του ξεκίνησε κατά τα έτη 1988 και 1989 και με διαλείμματα συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Αποτελείται από ενιαίο τοξοειδές κοίλο, του οποίου σώζονται δεκατέσσερις σειρές εδωλίων, χωρίς κερκίδες, κλίμακες και διάζωμα που είναι κατασκευασμένα από γκριζοπράσινο ψαμμιτόλιθο της περιοχής. Η ορχήστρα είναι επίσης τοξοειδής χωρίς αγωγό απορροής των όμβριων υδάτων. Χαρακτηριστική ιδιομορφία του θεάτρου αποτελεί η ύπαρξη στη βόρεια πλευρά της ορχήστρας βαθμιδωτής κατασκευής από δύο ευθύγραμμες σειρές εδωλίων. Για την πρόσβαση σε αυτή τη δίβαθμη κατασκευή υπάρχει έμπροσθεν της πρώτης σειράς, διάδρομος πλάτους 1 μ. και μήκους 11 μ. Ο διάδρομος αυτός προς την πλευρά της ορχήστρας φέρει χαμηλό κρηπίδωμα από ψαμμιτόλιθους διαστάσεων 0,20μ Χ 0,20μ.
Στην πίσω πλευρά της δεύτερης σειράς και σε επαφή με αυτήν διατηρούνται στη θέση τους πλάκες διαφόρων μεγεθών, με το ύψος τους να φτάνει τα 0,30μ και το πλάτος τους να κυμαίνεται από 0,70μ έως 0,80μ, που είχαν τοποθετηθεί κατακόρυφα ως πλάτη της σειράς, δίκην ερεισινώτων. Η βαθμιδωτή αυτή κατασκευή, που είναι κάθετη και όχι τοξοειδής προέκταση των τριών πρώτων σειρών των εδωλίων του θεάτρου, ενδεχομένως να προοριζόταν ως θέση των επισήμων ή των τιμώμενων προσώπων της πόλης. Όπως ο φθαρμένος λίθινος θρόνος που κατά την έρευνα αποκαλύφθηκε με τη λίθινη βάση του στο ανατολικό άκρο της πρώτης σειράς της βαθμιδωτής κατασκευής. Εικάζεται ότι το μνημείο αρχικά λειτούργησε ως βουλευτήριο.
Το σκηνικό οικοδόμημα του θεάτρου, διατηρεί μόνο αποσπασματικά στοιχεία των θεμελίων του. Υπολογίζεται ότι οι διαστάσεις του ήταν 21,60 μ. μήκος και 9,70μ. πλάτος. Εκτός της σκηνής είναι ορατά και τα θεμέλια των στενών παρόδων του θεάτρου. Παρασκήνια δεν διακρίνονται, παρά μόνο τμήμα αναλημματικού τοίχου κατά τη νότια πλευρά του.