Το “πέτρινο δημαρχείο”, όπως πολλοί το αποκαλούν λόγω της τελευταίας του χρήσης ως δημαρχείο, αποτελεί ένα σημείο αναφοράς για τους ντόπιους καθώς πρόκειται για ένα ιδιαίτερο νεοκλασικό μέγαρο μέσα στην παλιά πόλη του Μεσολογγίου.
Αρχιτεκτονική κτιρίου
Νεοκλασσικό μέγαρο από εμφανή λιθοδομή με λαξευτές κορνίζες, ζωφόρους και περιθώρια ανοιγμάτων. Η στέγη φέρει ακροκέραμα. Εξώστες μαρμάρινοι με περίτεχνα μαρμάρινα φουρούσια και σφυρήλατα κιγκλιδώματα. Χαρακτηριστικό είναι ότι η κύρια όψη (βόρεια) έχει διαμορφωθεί όλη από λαξευτό πορόλιθο με το διακοσμητικό πηχάρισμα.
Για το χτίσιμο του κτιρίου χρησιμοποιήθηκε Θηραϊκή γη, δηλαδή πηλός από την ηφαιστειακή περιοχή της Σαντορίνης, για την αρμολόγηση της πέτρας. Τα υλικά έφταναν στο Μεσολόγγι με μεγάλα καΐκια μέχρι τον Αη Σώστη, από εκεί μικρότερα πριάρια (είδος βάρκας ειδικής για να πλέει στα ρηχά νερά των λιμνοθαλασσών) τα έφερναν στον μόλο που υπήρχε τότε στην Πλώσταινα, κοντά στο αρχοντικό του Πετρόπουλου, και τέλος φορτώνονταν σε κάρα που τα μετέφεραν στο χώρο του υπό ανέγερση κτιρίου.
Πρόκειται για ένα αρκετά παλιό και ιστορικό κτίριο με εξαιρετική αρχιτεκτονική, που αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη του Μεσολογγίου. Το κτίριο λόγω της παλαιότητάς του αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, κυρίως στο εσωτερικό του, αφού για πολλά χρόνια έχει αφεθεί στην τύχη του. Η αξιοποίησή του καθίσταται αναγκαία, καθώς η φθορά χρόνο με τον χρόνο προχωρά και η κατάσταση του κτιρίου επιδεινώνεται.
Ιστορία κτιρίου
Το κτίριο θεμελιώθηκε κατά τα τέλη του 19ου αιώνα, μάλλον οικοδομήθηκε γύρω στο 1860, με σκοπό να στεγάσει την τότε Εθνική Τράπεζα, που ήταν και η μοναδική Τράπεζα που λειτουργούσε στο Μεσολόγγι εκείνη την εποχή.
Στο ισόγειο του κτιρίου λειτουργούσαν τα γραφεία της Εθνικής Τράπεζας και στα δωμάτια του επάνω ορόφου του κτιρίου διέμενε ο εκάστοτε διευθυντής της Τράπεζας με την οικογένειά του, ενώ κατά καιρούς είχαν φιλοξενηθεί και σημαντικοί επίσημοι επισκέπτες της πόλης μας, κυρίως κατά τις εορτές των Βαΐων, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Βασιλεύς Παύλος κλπ.
Ως τελευταία χρήση του, στεγάζονταν εκεί οι υπηρεσίες του Δήμου.
ΠΗΓΕΣ:
- ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ, 1999, Εργασία: Κωδικοποίηση και αποδελτίωση κτισμάτων και μνημείων της πόλης του Μεσολογγίου που παρουσιάζουν αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και εντοπισμός ιστορικών τόπων της πόλης
- Προφορική μαρτυρία Μιλτιάδη Ζαβέρδα