Ενώ πολλοί γνωρίζουν το Μεσολόγγι για την πλούσια ιστορία του και την Ηρωική Έξοδο, λίγοι γνωρίζουν τι είναι σήμερα. Ενώ το Μεσολόγγι χαρακτηρίζεται από το ένδοξο παρελθόν του, είναι παράλληλα και μία πόλη με ζωντανό παρόν και μέλλον.

Μία πόλη με πλούσιο οικοσύστημα, ομορφιές, δραστηριότητες και ανθρώπους, τα οποία όλα μαζί συνθέτουν την κουλτούρα του Μεσολογγίου. Η κουλτούρα ωστόσο και η πολιτιστική κληρονομιά της πόλης δεν έχουν χαρτογραφηθεί σαν σύνολο και δεν έχουν διαδοθεί εκτενώς τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών.

Τι είναι το Messolonghi By Locals;

Το Messolonghi By Locals αφορά στην καταγραφή και διάδοση της ταυτότητας του Μεσολογγίου μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες με τους πολίτες οι οποίοι γίνονται οι ίδιοι οι συνδιαμορφωτές της σύγχρονης ταυτότητας της πόλης.

Βασιζόμενοι στη δύναμη της κοινωνίας των πολιτών που θέλουν να γίνουν μέρος της θετικής αλλαγής για την πόλη και την δημιουργία μιας νέας προοπτικής γι’ αυτήν, στοχεύουμε στο να καθίσουμε όλοι στο ίδιο τραπέζι και να συνδιαμορφώσουμε την ταυτότητα της πόλης μας. Στόχος είναι οι πολίτες του Μεσολογγίου να συνεργαστούν, να μοιραστούν σκέψεις, εμπειρίες, εικόνες και όνειρα για τον τόπο στον οποίο ζουν και αγαπούν.

Μέσα από αυτή τη συμμετοχική διαδικασία θα προκύψει ένας φυσικός και ψηφιακός χάρτης που θα αποτυπώνει το Μεσολόγγι μέσα από θεματικές διαδρομές .

Πως θα γίνει η καταγραφή;

Η βάση της καταγραφής θα στηριχθεί στην κληρονομιά.
Η κληρονομιά μας θα χαρτογραφηθεί σε 8 ενότητες:

1. Ιστορία
2. Αρχαιότητα
3. Παράδοση
4. Τέχνη
5. Υπαίθριες δραστηριότητες
6. Τοπικά Προϊόντα
6.1. Τοπική Γαστρονομία
7. Περιβάλλον
8. Αρχιτεκτονική

Με την έννοια χαρτογράφηση της Κληρονομιάς εννοούμε πως πολίτες που έχουν ερευνήσει ή ασχολούνται επαγγελματικά με μία από τις παραπάνω ενότητες θα συγκεντρώσουν πληροφορίες και στο τέλος θα δημιουργήσουν θεματικές διαδρομές για κάθε ενότητα.

Το Μεσολόγγι του σήμερα θα χαρτογραφηθεί μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες (συμμετοχικές εκθέσεις, ερωτηματολόγια, μαρτυρίες κ.α.) με τους πολίτες. Όλοι μαζί θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε την ερώτηση «Τι είναι το Μεσολόγγι σήμερα;» και έτσι θα καταγράψουμε το Μεσολόγγι μέσα από την ματιά των ίδιων των πολιτών.

Που μπορούμε να συναντηθούμε;

Στην πλατεία Αθανάσιου Ραζηκότσικα (πλ. Κέννεντυ) στις διασταυρώσεις των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου και Κώστα Κατσή βρίσκεται ο κοινωνικοπολιτιστικός χώρος “Local Hub” (Τοπικός κόμβος) . Το “Χάμπ” αποτελεί το φυσικό σημείο συνάντησης. Εκεί θα μπορούμε να βρισκόμαστε, να συζητάμε, να καταγράφουμε τις ανάγκες μας, να ανταλλάζουμε γνώσεις και φυσικά να συνεργαζόμαστε για τη δημιουργία θετικής αλλαγής στον δήμο μας.

Το ‘’Χάμπ’’ στοχεύει στο να αποτελέσει ένα σημείο για την καταγραφή και διάδοση της ταυτότητας του Μεσολογγίου.
Στο “Χάμπ” θα πραγματοποιούνται επίσης εκθέσεις, εκδηλώσεις, σεμινάρια κτλ. που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες τις τοπικής κοινωνίας.
Πρόκειται για έναν χώρο δημιουργίας, έκφρασης, μάθησης και δικτύωσης.

Messolonghi By Locals
Το Μεσολογγι των Ντόπιων

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Πάρε μέρος στην καταγραφή!

Κάντε μία δωρεά

Το Messolonghi By Locals είναι ανοιχτό στις δωρεές σας μέσω της ηλεκτρονικής μεθόδου πληρωμής PayPal.

Κάθε μία δωρεά σας, όσο μικρή ή μεγάλη κι αν είναι, μας βοηθά να εντατικοποιήσουμε τη δουλειά μας και να μεγαλώσουμε το αποτύπωμα του οργανισμού στην πόλη. Σας ευχαριστούμε πολύ για αυτό!

Κάντε μία δωρεά

This post is also available in: English