Skip to main content

Στον κόσμο των τοπικών προϊόντων ομορφιάς με φυσικά υλικά

Πως να χρησιμοποιείς υλικά από την φύση για την δημιουργία προϊόντων ομορφιάς

Η διαδρομή μας ξεκίνα από τις αλυκές Μεσολογγίου εκεί θα επισκεφτούμε το χώρο που συλλέγεται το αλάτι πριν την επεξεργασία του και θα ενημερωθούμε για τις ευεργετικές ιδιότητες του αλατιού στα προϊόντα ομορφιάς. Μετέπειτα θα προχωρήσουμε με τα ποδήλατα στην άγια τριάδα θα μιλήσουμε για την λάσπη και τις ιδιότητες που έχει για αισθητικούς λογούς αλλά και για θέματα υγείας. Μετά θα κατευθυνθούμε προς το κέντρο της πόλης στα τοπικά μαγαζιά να δούμε από κοντά τα προϊόντα που παράγει το Μεσολόγγι και πια είναι η τελική μορφή τους . Μια στάση ακόμα θα κάνουμε στο εργαστήριο φύσις και ουσία να δούμε από κοντά πως παράγονται τα σαπούνια και τέλος η διαδρομή μας θα ολοκληρωθεί στο Messolonghi By Locals με ένα workshop για την κατασκευή φυτικού lip balm από κερί μέλισσας

Σημείο 1: Αλυκές Τουρλίδας

Θαλασσινό Αλάτι

Στην αρχαιότητα, ήταν τέτοια η αξία του αλατιού, που χρησιμοποιούνταν ως μέσω συναλλαγής.Ο Ιπποκράτης (450 π.Χ.) ήταν ο πρώτος που αναγνώρισε τις θεραπευτικές ιδιότητες του αλατιού.

Χρησιμοποιούσε αλάτι για να θεραπεύσει λοιμώξεις, συμφορήσεις και άλλα νοσήματα. Ο Παράκελσος (1500 μ.Χ.) έγραψε ότι εμείς οι άνθρωποι χρειαζόμαστε αναμφίβολα το αλάτι και ότι χωρίς αλάτι θα είχαν αποσυντεθεί τα πάντα. Το αλάτι κάνει το δέρμα πιο μαλακό, εύπλαστο και μειώνει την εμφάνιση των λεπτών γραμμών, των ρυτίδων και της κυτταρίτιδας. Λειτουργεί ως μια ενυδατική κρέμα για το ξηρό σκασμένο δέρμα και εξισορροπεί το λιπαρό δέρμα.

Ποδόλουτρο για κουρασμένα πόδια:
Βάλτε τα πόδια σας σε μια λεκάνη και ρίξτε χλιαρό νερό μέχρι να φτάσει στους αστραγάλους. Προσθέστε 1 ποτήρι μηλόξιδο και 1 γεμάτη χούφτα θαλασσινό αλάτι (χοντρό κατά προτίμηση) και ξεκουραστείτε 5΄.
Το αλάτι και το μηλόξιδο έχουν αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Έτσι, εκτός από ξεκούραση, προσφέρουν και λύση κατά της κακοσμίας των ποδιών.

Σημείο 2: Αγία Τριάδα

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΛΑΣΠΗ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
Εδώ και πολλά χρόνια είναι γνωστή η περιοχή του Μεσολογγίου και για τα ιαματικά λουτρά και λασπόλουτρα. Το θαλασσινό νερό της περιοχής παρουσιάζει αυξημένη αλατότητα εξαιτίας του μικροκλίματος της περιοχής (και έτσι εδώ αναπτύχθηκαν και οι μεγαλύτερες αλυκές της Ελλάδος). Το κολύμπι στο συγκεκριμένο νερό προκαλεί σημαντική ανακούφιση σε πόνους των μυών και των αρθρώσεων. Επίσης λόγω αυτών των συνθηκών αλλά και της κατάλληλης διαμόρφωσης του τοπίου της λιμνοθάλασσας έχουν σχηματισθεί σημαντικά αποθέματα ώριμης λάσπης (ιλύος – πηλού: Αγία Τριάδα, Τουρλίδα, Φοινικιά).

Η μεταφορά κατάλληλων φερτών υλικών από τους παρακείμενους ορεινούς όγκους, σε επαφή με το αλμυρό νερό, αποτέλεσε το υπόστρωμα για τη δημιουργία πηλού. Τα φερτά αυτά υλικά εμπλουτίσθηκαν με οργανικά συστατικά από τη σήψη φυκιών και με τη συμμετοχή μικροοργανισμών μετέτρεψαν τα φερτά υλικά σε ώριμο θεραπευτικό πηλό. Ο πηλός αυτός είναι μαύρου χρώματος, παρουσιάζει ομοιογένεια, καλή πλαστικότητα και άριστη συνάφεια με την επιδερμίδα, στοιχεία που τον καθιστούν έτοιμο για εφαρμογή. Ο πηλός δρα θεραπευτικά με τρείς τρόπους συγχρόνως: θερμικά, μηχανικά και χημικά. Κατά την εφαρμογή λόγω της θερμότητας και της υφής του δημιουργεί τοπική υπεραιμία, καθώς επίσης άριστη καθαριότητα και τρυφερή αφή της επιδερμίδας. Το μαύρο χρώμα οφείλεται σε θειούχα άλατα, τα οποία αποτελούν σημαντικό θεραπευτικό συστατικό, επειδή κατά την επαφή του πηλού με την ανθρώπινη επιδερμίδα αντιδρούν με τα όξινα συστατικά της, ελευθερώνοντας θειούχα ιόντα.

Αυτά, με τη σειρά τους, απορροφώνται από την επιδερμίδα, θεραπεύοντας δερματολογικές ασθένειες. Έτσι η χημική δράση οφείλεται στην πληθώρα μετάλλων και ιχνοστοιχείων του πηλού που έχουν διαπιστωμένες ανακουφιστικές ή θεραπευτικές ιδιότητες. Κλινική μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2011 απέδειξε την ευεργετική επίδραση επιθεμάτων ιαματικής λάσπης Μεσολογγίου στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας.

Σημείο 3: Messolonghi By Locals

Στο τέλος της διαδρομής θα γίνει ένα workshop πως υλοποιείται ένα lip balm με φυσικό κερί μέλισσας.

Σχεδιασμός Διαδρομής

Κείμενα: Salty Lake