Skip to main content

LIVE
LOCAL
THINK
GLOBAL

Tι κάνουμε με λίγα λόγια

Το “Messolonghi by Locals” είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ξεκίνησε ως πρωτοβουλία το 2018. Σκοπός του οργανισμού είναι η ενίσχυση της συλλογικότητας στην τοπική κοινότητα του Μεσολογγίου μέσω της συμμετοχικής χαρτογράφησης της πόλης με την μορφή πολιτιστικών διαδρομών αλλά και μέσα από την δημιουργία και προώθηση πολιτιστικών δράσεων.

Οι δράσεις του οργανισμού αφορούν στην μελέτη, ανάδειξη και διαφύλαξη της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς και του περιβαλλοντικού πλούτου και στην δημιουργία προγραμμάτων εναλλακτικού πολιτιστικού τουρισμού και οικοτουρισμού.

Η ιδέα ξεκίνησε από νέους ανθρώπους που αποφάσισαν να παραμείνουν στην επαρχιακή πόλη του Μεσολογγίου και να δράσουν σε αυτήν, σε μια περίοδο που η κοινωνική και οικονομική κρίση έχει αυξήσει τον αριθμό των νέων που φεύγουν και έχει διαμορφώσει ένα κλίμα εσωστρέφειας και αδράνειας στην τοπική κοινότητα.

Η δράση μας σε τίτλους

Συμμετοχική Χαρτογράφηση

Χαρτογραφούμε με συμμετοχικές διαδικασίες την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας

Τοπικός Κόμβος Local HUB

Ένας ανοιχτός προς τους πολίτες χώρος, δημιουργίας, έκφρασης, μάθησης και δικτύωσης

Δημιουργία Εμπειριών

Διάδοση της τοπικής πολιτιστικής ταυτότητας μέσα από τη δημιουργία εμπειριών για ντόπιους και επισκέπτες

Πολιτιστικές Διαδρομές

Δημιουργία Πολιτιστικών Διαδρομών που αναδεικνύουν την κληρονομιά μας

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα

Χαρτογραφούμε τον τόπο μας με τους μαθητές των σχολείων

Φεστιβάλ

Τριήμερο δράσεων επηρεασμένων από την τοπική πολιτιστική ταυτότητα του Μεσολογγίου

Όραμά μας είναι η δημιουργία μιας ενεργής και δυναμικής τοπικής κοινότητας που συμμετέχει στα κοινά, εκφράζεται, δημιουργεί, συνεργάζεται και δρα με συλλογικό πνεύμα για συλλογική ευημερία.

Συμμετοχική

Χαρτογράφηση

Συμμετοχική διαδικασία δημιουργίας θεματικών πολιτιστικών διαδρομών με στόχο την γνωριμία και την ανάδειξη της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς

Ως συμμετοχική χαρτογράφηση και καταγραφή εννοούμε μια δυναμική διαδικασία δημιουργίας θεματικών πολιτιστικών διαδρομών που προκύπτουν μέσα από έρευνα, βιωματική μάθηση και εμπειρία του τόπου, καταγραφή με διάφορα μέσα (φωτογραφία, βίντεο, ζωγραφική κτλ.), ανταλλαγή γνώσεων, αλληλεπίδραση της τοπικής κοινωνίας και συμμετοχικό σχεδιασμό.

Στόχος είναι οι ίδιοι οι ντόπιοι να γνωρίσουν καλύτερα την πόλη τους αλλά και οι ταξιδιώτες που επισκέπτονται την πόλη να μπορούν να ενημερωθούν για το τον πολιτιστικό και περιβαλλοντικό πλούτο του Μεσολογγίου.

H χαρτογράφηση γίνεται σε 8 θεματικές ομάδες

Ιστορία

Αρχαιότητα

Παραδόσεις

Αρχιτεκτονική

Τέχνες

Τοπικά Προϊόντα

Περιβάλλον

Δραστηριότητες

Η διαδικασία της συμμετοχικής χαρτογράφησης περιλαμβάνει:

Έρευνα

μέσα από βιβλιογραφία, συνεντεύξεις, επιτόπιες επισκέψεις, ανοιχτά καλέσματα για τη συλλογή πληροφοριών κ.λπ.)

Καταγραφή

με βίντεο, φωτογραφία, κείμενο, ηχογράφηση κ.λπ.

Βιωματική μάθηση

με παιχνίδια, θεατρικό παιχνίδι, αφήγηση ιστοριών, παιχνίδια ρόλων, εικαστικές δημιουργίες, τραγούδι κτλ.

Δημιουργία χάρτη

σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή με πληροφορίες για τα σημεία της διαδρομής

Παρουσίαση

με δράσεις προβολής αποτελεσμάτων έρευνας μέσα από εκθέσεις, παρουσιάσεις, ξεναγήσεις κτλ.

Ανακάλυψε τις διαδρομές

Έλα να δράσουμε παρέα

Γνώρισε τους συνεργάτες μας

Τοπικός Κόμβος

Local HUB

To «Messolonghi by Locals» δημιούργησε και διαχειρίζεται τον «Τοπικό Κόμβο-Local Hub», έναν κοινωνικό πολιτιστικό χώρο ή αλλιώς έναν «βιότοπο πολιτισμού» όπως τον αποκαλούν οι ντόπιοι.

Ένας χώρος έκφρασης, δικτύωσης, μάθησης, συνδημιουργίας και συνεργασίας όπου φιλοξενούνται συναντήσεις πολιτών, εκθέσεις, εργαστήρια, σεμινάρια, προβολές, «coworking» χώρος, αναγνωστήριο κα.

Festival

«Messolonghi By Locals
Εξερεύνησε τη τοπική ταυτότητα»

Πρόκειται για ένα τριήμερο δράσεων επηρεασμένων από την τοπική πολιτιστική ταυτότητα του Μεσολογγίου που έχει χαρτογραφηθεί στο προηγούμενο διάστημα στα πλαίσια της πρωτοβουλίας. Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλάμβανε περιπάτους στην πόλη, πεζοπορίες, αθλήματα, εκθέσεις, προβολές, συναυλίες και φυσικά φαγητό και τοπικά προϊόντα. Το πρώτο φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβρη του 2019.

Στόχος είναι οι πολίτες να γνωρίσουν άγνωστες για αυτούς πτυχές της πόλης τους, να έρθουν πιο κοντά με τον οργανισμό και να γίνουν κοινωνοί του οράματος του. Το φεστιβάλ προσελκύει κόσμο όχι μόνο από το Μεσολόγγι και από άλλες πόλεις οι οποίοι εντυπωσιάζονται από τον πολιτιστικό και περιβαλλοντικό πλούτο της πόλης.

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα

«Χαρτογραφούμε τον Τόπο μας»

Το πρόγραμμα «Χαρτογραφούμε τον τόπο μας» είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αφορά στη συμμετοχική χαρτογράφηση της πολιτιστικής ταυτότητας της πόλης και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Μεσολογγίου από τους ίδιους τους μαθητές.

Το πρόγραμμα στοχεύει στο να φέρει τους μαθητές πιο κοντά στις διαδικασίες της δημοκρατικής λήψης αποφάσεων, της έρευνας, της υλοποίησης έργων, της συνεργασίας, της ομαδικής δουλειάς, της δημιουργίας δικτύων μεταξύ των σχολείων, την όξυνση της φαντασίας και της δημιουργικότητάς τους.

Έτσι, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με σημαντικά ερεθίσματα που στόχο έχουν να τους οξύνουν τα ενδιαφέροντα και μέσα από βιωματικές εμπειρίες να γνωρίσουν τον τόπο που ζουν.

Επίσης, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος δημιουργούνται χάρτες που περιέχουν τις πολιτιστικές διαδρομές που εμπίπτουν στα ενδιαφέροντα κάθε σχολείου και πληροφορίες για τα σημεία που συνθέτουν τις παραπάνω διαδρομές. Στο τέλος της σχολικής χρονιάς οι μαθητές μοιράζονται με τους υπόλοιπους πολίτες τις διαδρομές μέσα από διοργάνωση εκδηλώσεων.

Ζήσε την

εμπειρία

«Ζήσε την εμπειρία του Messolonghi by Locals

Live the Messolonghi by Locals Experience»

Στα πλαίσια της διάδοσης της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου ο οργανισμός οργανώνει εμπειρίες, ευέλικτες και προσαρμοσμένες στις επιθυμίες του ταξιδιώτη, συνδέοντας τον με την τοπική κοινότητα ώστε να βιώσει μια αυθεντική εμπειρία σαν να  είναι ο ίδιος ντόπιος. Στόχος είναι η προώθηση του ήπιου και υπεύθυνου τουρισμού στην πόλη του Μεσολογγίου, δηλαδή ενός ποιοτικά αναβαθμισμένου και φιλό­ξενου τουρισμού.

Ο υπεύθυνος τουρισμός αφορά στην διακριτική ενσωμάτωση των φιλοξενούμενων στην πόλη χωρίς να επη­ρεάζει το οικολογικό περιβάλλον και  το κοινωνικό-πολιτισμικό χα­ρακτήρα της περιοχής ενώ παράλληλα ο ταξιδιώτης γίνεται κοινωνός της προσπάθειας μας για προστασία και διατήρηση του περιβάλλοντος. Σκοπός είναι η εξωστρέφεια της πόλης και η μεγιστοποίηση ευκαιριών για τοπική ευημερία όχι με έναν μαζικό τουρισμό αλλά με έναν ελεγχόμενο ποιοτικό τουρισμό που θα την ανανεώσει και θα την βελτιώσει.

Δράσεις με άξονα την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης

Υποστήριξε

τη δράση μας

Σημαντική πηγή χρηματοδότησης της δράσης του Messolonghi By Locals είναι οι δωρεές.

Κάθε μία δωρεά σας, όσο μικρή ή μεγάλη κι αν είναι, μας βοηθά να αναπτύξουμε τον οργανισμό μας, να εντατικοποιήσουμε τη δουλειά μας και να μεγαλώσουμε το αποτύπωμα του οργανισμού στην πόλη.

Σας ευχαριστούμε πολύ για αυτό!

Κάνε δωρεά

Οι στόχοι μας

ενδυνάμωση των συμμετοχικών διαδικασιών, του διαλόγου και της παρακίνησης της τοπικής κοινωνίας για συμμετοχή σε δράσεις, εκδηλώσεις, λήψη αποφάσεων.

Η καταγραφήπροστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας, εντός και εκτός των συνόρων του δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου

Η δημιουργία νέων ευκαιριών για τοπική ευημερία και ενθάρρυνση των νέων να επιστρέψουν στην πόλη τους και να δημιουργήσουν το μέλλον τους σε αυτήν.

Μέσα από τις δράσεις του οργανισμού, μεγάλες ή μικρές, να εμπνεύσουμε ακόμα περισσότερες δράσεις.

H προαγωγή της περιβαλλοντικής επιμόρφωσης και ευαισθητοποίησης και η κατανόηση της ανάγκη για προστασία του.

Η συμβολή στην εξωστρέφεια της πόλης και εύρεση εναλλακτικών τουριστικών στρατηγικών για την ενίσχυση της τοπικής βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης μέσα από την προώθηση του ήπιου και υπεύθυνου τουρισμού στην πόλη του Μεσολογγίου.

Η φιλοξενία ομάδων ανθρώπων από εκπαιδευτικά ιδρύματα, διεθνείς οργανισμούς, οικολογικές οργανώσεις, φιλανθρωπικούς οργανισμούς, εταιρίες κ.ά. προκειμένου να γνωρίσουν το Μεσολόγγι και την ευρύτερη περιοχή σε όλες του τις διαστάσεις

καλλιέργεια μιας κουλτούρας Βιώσιμης Ανάπτυξης για τον δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου

Οι αξίες μας

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Ενθαρρύνουμε και επιδιώκουμε τη συμμετοχή σε όλες μας τις δράσεις μέσα από ανοιχτό διάλογο, συνέργειες και συνεργασίες.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Αλληλοβοήθεια, ενίσχυση του αισθήματος ενότητας και η συμπαράσταση στους δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας.

ΘΑΡΡΟΣ 

Πολλές φορές τα εμπόδια της καθημερινότητας μας αποτρέπουν από το να δράσουμε και να προσπαθήσουμε για κάτι διαφορετικό και καινοτόμο. Αρκεί όμως να βρούμε το θάρρος να δούμε τα πράγματα διαφορετικά και να ρισκάρoυμε για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μελλόν για όλους μας.

ΙΣΟΤΗΤΑ

Κάθε πράξη που στηρίζει τη διαφορετικότητα και τη δικαιοσύνη είναι θαρραλέα και επαναστατική, ειδικά σε έναν κόσμο όπου κυριαρχεί ο φόβος και ο διχασμός. Είμαστε όλοι ίσοι στην προσπάθεια να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον και η διαφορετικότητά μας είναι και η δύναμή μας.

ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ

Πιστεύουμε πως η γνώση και ο πολιτισμός υπάρχει για να μοιράζεται. Έτσι μέσω της συμμετοχικής χαρτογράφησης και καταγραφής προσπαθούμε να μοιραστούμε με τον υπόλοιπο κόσμο την πολιτιστική μας κληρονομιά.

ΣΕΒΑΣΜΟΣ

Σεβασμός από άνθρωπο σε άνθρωπο, σεβασμός στις διαφορετικές απόψεις. Πολιτισμός για εμάς σημαίνει ιδιαιτερότητα και διαφορετικότητα.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ

Η ηθική και οικονομική ανεξαρτησία και η διαφάνεια διαπνέουν όλες μας τις δράσεις.

ΓΝΩΣΗ

Τεκμηριώνουμε επιστημονικά κάθε μας δράση και μεταδίδουμε κατανοητή γνώση προς την κοινωνία.

ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ

Ως το θεμέλιο ανάπτυξης θετικών σχέσεων, αλληλεπίδρασης και συνεργασίας μεταξύ των ατόμων και των ομάδων

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ

Η αισιοδοξία της δράσης ενάντια στο αίσθημα της απελπισίας, της απογοήτευσης και της ματαιοδοξίας.

Το χρονολόγιό μας

2018
Σεπτέμβρης
Πότε ξεκινήσαμε;
Πότε ξεκινήσαμε;

Η πρωτοβουλία άρχισε να υλοποιείται τον Σεπτέμβρη του 2018 στα πλαίσια του προγράμματος «START: Create Cultural Change» που στόχο είχε την υποστήριξη νέων πολιτιστικών διαχειριστών, ώστε να προωθήσουν τις πολιτιστικές τους πρωτοβουλίες, οι οποίες θα ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή στο τοπικό τους περιβάλλον. Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από τους: R. Bosch Stiftung, Goethe-Institut Thessaloniki, Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων, Κοινωφελές Ίδρυμα Ι. Σ. Λάτση και Ίδρυμα Μποδοσάκη.

2018
Σεπτέμβρης-Νοέμβρης
Συμμετοχή στην 1η Φάση του START CREATE CULTURAL CHANGE
Συμμετοχή στην 1η Φάση του START CREATE CULTURAL CHANGE

Ο Αλέξανδρος Παναγιωτόπουλος (πολιτιστικός διαχειριστής του «Messolonghi by Locals» (ένας από τους 30 επιλεχθέντες του «START: Create Cultural Change 2018-19») ακολουθεί ένα πρόγραμμα ανάπτυξης ικανοτήτων σχετικά με την πολιτιστική διαχείριση,  διαρκείας δύο μηνών. Αρχικά στο Βερολινό και στην συνέχεια στο κοινωνικό-πολιτιστικό κέντρο «Nellie Nashorn» στην πόλη Λέραχ της Γερμανίας. Την περίοδο αυτή πραγματοποιεί ένα έργο στο «Nellie Nashorn», μια συμμετοχική έκθεση φωτογραφίας με τον τίτλο «My Lörrach is…/My Messolonghi is…». Η έκθεση περιλάμβανε φωτογραφίες που στάλθηκαν από πολίτες έπειτα από ανοιχτό κάλεσμα που έγινε καλώντας τους να απαντήσουν στην ερώτηση αντιστοίχως: «Αν το Lörrach / Μεσολόγγι ήταν εικόνα, ποια θα ήταν;». Στόχος ήταν να δοθεί στους πολίτες η ευκαιρία να εκφράσουν τι σημαίνει η πόλη τους γι’ αυτούς μέσω ενός «κλικ» στην κάμερά τους. Η ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα ήταν μεγάλη καθώς συνολικά 107 φωτογραφίες στάλθηκαν από τους πολίτες των δυο πόλεων.

2019
Δεκέμβριος 2018- Μάιο 2019
Οι πρώτες δράσεις – 2η Φάση START
Οι πρώτες δράσεις – 2η Φάση START

Το «Messolonghi by Locals» στα πλαίσια της δεύτερης φάσης του προγράμματος «START: Create Cultural Change» επιλέχθηκε (μαζί με άλλες 14 πρωτοβουλίες στην Ελλάδα) να χρηματοδοτηθεί με 10.000€ ώστε να υλοποιήσει την πολιτιστική του δράση στην πόλη του Μεσολογγίου. Κατά το διάστημα αυτό:

 • Δημιουργήθηκε ο κοινωνικός και πολιτιστικός χώρος «Τοπικός Κόμβος-Local Hub» τον οποίο διαχειρίζεται ο οργανισμός .
 • Ορίστηκαν οι πρώτες 8 θεματικές ενότητες για να καταγραφούν και να χαρτογραφηθούν και συγκροτήθηκε μια ομάδα από συντονιστές για κάθε θεματική χαρτογράφησης.
 • Έγιναν εργαστήρια «capacity building» για τους συντονιστές ώστε να γνωρίσουν καλύτερα την τέχνη της συμμετοχικής ηγεσίας και εργαλεία και μεθόδους για τον συντονισμό μιας ομάδας, για συμμετοχικές μεθόδους λήψης αποφάσεων αλλά και για την καλύτερη οργάνωση ενός project.
 • Ενημερώθηκε η τοπική κοινωνία για το νέο εγχείρημα μέσα από δράσεις γνωριμίας στον “Τοπικό Κόμβο- Local Hub” αλλά και μέσα από τον Τύπο, τα κοινωνικά δίκτυα κτλ. στα πλαίσια της στρατηγικής επικοινωνίας του «Messolonghi by Locals».
 • Ξεκίνησε η διαδικασία της συμμετοχικής χαρτογράφησης και δημιουργήθηκαν οι πρώτες 15 θεματικές πολιτιστικές διαδρομές και της συμμετοχικής καταγραφής μέσα από την συνεργασία πολιτών, φορέων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, συλλόγων κτλ. Επιπλέον κατά την διαδικασία της καταγραφής και χαρτογράφησης δημιουργήθηκε οπτικό υλικό (φωτογραφίες, χαρακτικά, ζωγραφιές κ.α.) και οπτικοακουστικό υλικό (πχ. ταινία μικρού μήκους για τους 5 πρωθυπουργούς κ.α.)[1]
 • Δόθηκε βήμα στους πολίτες να εκφράσουν τι είναι το Μεσολόγγι για αυτούς μέσα από εκδηλώσεις (εκθέσεις φωτογραφίας, απαντήσεις σε ερωτήματα, συζητήσεις για τα κοινά)
 • Κατά την διαδικασία της καταγραφής της πολιτιστικής κληρονομιάς του Μεσολογγίου οι θεματικές ομάδες που δημιουργήθηκαν οργάνωσαν πολιτιστικές δράσεις εντός του «Τοπικού Κόμβου – Local Hub» (εκθέσεις, παρουσιάσεις κτλ.) αλλά και εκτός (θεατρικές παραστάσεις από σχολεία σε αρχαία θέατρα της περιοχής κτλ.)

 

2019
Ιούνιος - Δεκέμβρης
Το πρώτο Βραβείο
Το πρώτο Βραβείο

Τον Ιούνιο του 2019 το «Messolonghi by Locals» λαμβάνει το Βραβείο «Scaling Award» (10.000€) από το πρόγραμμα «START: Create Cultural Change». Με την οικονομική αυτή υποστήριξη το «Messolonghi by Locals»:

 • Διοργανώνει το 1ο Φεστιβάλ: «Messolonghi by Locals Festival – Εξερεύνησε την τοπική ταυτότητα» Εξερεύνησε την τοπική ταυτότητα” τον Σεπτέμβρη του 2019.
 • Ανακαινίζει τον πάνω όροφο του «Τοπικού Κόμβου-Local Hub». Έτσι από τον Δεκέμβρη του 2019 λειτουργεί αναγνωστήριο και co-working χώρος στον πάνω όροφο ο οποίος χρησιμοποιείται επίσης για τις καθημερινές συναντήσεις των ομάδων και τις καθημερινές δράσεις του οργανισμού.
 • Καθιερώνει μηνιαίο πρόγραμμα σταθερών δράσεων (βραδιά επιτραπέζιων, προβολών, συζήτησης για τα κοινά) και εργαστηρίων (κινηματογράφου, φωτογραφίας, χαρακτικής).
 • Υλοποιεί θεματικές δράσεις και εκδηλώσεις που προκύπτουν μέσα από συζητήσεις και βασίζονται στις ανάγκες των ντόπιων.
 • Υλοποιεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Χαρτογραφούμε τον τόπο μας»