Skip to main content

13 καλλιτέχνες της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας αφού βίωσαν την εμπειρία του Μεσολογγίου, μας παρουσιάζουν πρότυπα εικαστικά και ηχητικά έργα και συνδημιουργίες. 

Μέσα από μια διαδικασία επιλογής και μετάφρασης ερεθισμάτων μετέτρεψαν το βίωμα της πόλης και του τοπίου, τον φυσικό τον πνευματικό και του ιστορικό πλούτο σε έργα και συνδημιουργίες που μιλούν για το Μεσολόγγι.

 

Συμμετείχαν οι καλλιτέχνες:

Χάρης Κοντοσφύρης
Χρύσα Διαμαντοπούλου
Μαρία Διαμαντοπούλου
Σοφία Αντωνακάκη
Βασίλης Σέντζας
Στελιος Καράς
Εύη Βιτζηλαίου
Μαρία Παπαγέλου
Σαρωνίς Βατικιώτη Γκάτσου
Έκτορας Γκάτσος
Καρατσιράκη Νάσια
Κλεάνθης Κομματάς
Κίρκη Ιωσηφίδου
Πασχάλης Βούζιος

Εικαστική αλληλεπιδραστική στις πελάδες
“Συντροφιά με τους φίλους μου τα ψάρια”

Άκουσα to  βουητό  μιας μύγας  όταν δεν ανάσαινα. Του λιμνοδωματίου η ησυχία, ήτανε η ανησυχία του αγέρα. Ανάμεσα στην μπουκαδούρα  θύελλα ήθελα.  Τα μάτια δεν στεγνώνουν. Τα δάκρυα μεγεθύνουν το φως, το σκοτάδι  είναι η  κληρονομιά , το  αποποιήθηκα  και τότε ήταν που μια μύγα παρενέβη, με γαλαζοπράσινο,  αβέβαιο, δυσνόητο βουητό ή βόμβο  φτερών, ανάμεσα στο φως   και ’μένα κι ύστερα, τι  να δω πια;

Εικαστική αλληλεπιδραστική ηχητική εγκατάσταση του Χάρη Κοντοσφύρη και της Σοφίας Αντωνακάκη για κάθε θανατηφόρο πνιγμό στα πέρατα της λιμνοθάλασσας. Μπάφοι νεκροί , Μπάιρον νεκροί , Παλαμάδες νεκροί, Τρικούπηδες νεκροί, Σολωμοί νεκροί, Μυξινάρια νεκρά, Απολιόρκητοι νεκροί, όλοι περιμένουν την μύγα τους. Το ηχητικό γλυπτό βομβίζει το  θάνατο καθημερινών   πράξεων, αφηγήσεων και  ιστορίας.   Γενηθήκαμε και  στο κορμί  μας είναι τυπωμένη η ιστορία των γενεών που μας γέννησαν,  στη μορφή μας ζαρώνει η ατταβιστικότητα των  εμπειριών, των  αντιδράσεων και στάσεων των γενεών του παρελθόντος.

Γεννιόμαστε εύθραυστα, θνησιγενή όντα, ωστόσο το στιγμιαίο έσχατο βουητό της μύγας  μας  καθιστά  συνειδητούς μετόχους της ιστορίας. Το πετάρισμα της ζωής είναι στην αιχμή των φτερών της μύγας. Ακούς τον βόμβο της μύγας ακούοντας,  τη ηχούσα συγχρονία, την ακουάζουσα  ασυγχρονία  όσο και την ακούουσα διαχρονία. 

 

Ποιητική άσκηση στην Αίμιλι Ντικινσον και τον Διονύσιο Σολωμό (Ένας μεταλλικός δίσκος ραπάρεται από μια μύγα) / 

Συν εγκατάσταση με την Σοφία Αντωνακάκη

Ποιητική άσκηση Β στον Γουίλιαμ Μπλεικ και τον Διονύσιο Σολωμό

Ζωγραφική συν εγκατάσταση με την Χρύσα Διαμαντοπούλου

Μαρία Διαμαντοπούλου και Σοφία Αντωνακάκη.

Γλυπτικός σχεδιασμός μύγας: Βασίλης Σέντζας 

Γλυπτικό ανάπτυγμα μύγας: Στέλιος Καράς

Αλληλεπιδραστής: Χάρης Κοντοσφύρης

Εικαστική αλληλεπιδραστική στον Τοπικό Κόμβο

“Αβερταρία”

Στο Μεσολόγγι κάθε βήμα φέρει την ιστορία και την παράδοση του τόπου. Το έργο με τίτλο Αβαρταρία δύναται να συνδέσει το χρώμα με το ριζικό και την καθημερινότητα της περιοχής. Η διαδικασία υλοποίησης του έργου διαμορφώθηκε ως εξής. Μετά την φιλοξενία και την περιήγηση στην πόλη, συγκεντρώθηκαν κάποιες λέξεις που συνδέονται με το Μεσολόγγι. Ύστερα αυτές οι λέξεις μεταφράστηκαν σε χρώμα μέσα από ένα αλγόριθμο και τέλος τους δόθηκε ζωή και νόημα συνδέοντάς τις έτσι με τον χρονότοπο του Μεσολογγίου. Οι λέξεις, παραδοσιακές της Μεσολογγίτικης γλώσσας, φέρουν τα σημάδια του χρόνου πάνω τους, συνδέοντας έτσι τα χρώματα αυτά με την αιωνιότητα.

Εύη Βιτζηλαίου

 

“Ζωντανός Χάρτης Μεσολογγίου” 

Η καλλιτεχνική χαρτογράφηση του Μεσολογγίου περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας σειράς 12 πήλινων πλακιδίων. Κάθε πλακίδιο αποτυπώνει διαφορετικές υφές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν σημαντικές και διαφορετικές πτυχές της πόλης. Το συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνει ιστορικούς δρόμους, εικονικές τοποθεσίες, τοπία και στοιχεία, που συνδέονται άρρηκτα με την ζωή της πόλης, όπως τα δίχτυα των ψαράδων και τις αλυκές. Η κεντρική ιδέα πίσω από το έργο είναι να επιτρέψει στο Μεσολόγγι να δημιουργήσει τον δικό του χάρτη. Τα πλακάκια τοποθετηθηκαν μαζί για να σχηματίσουν μια καλλιτεχνική απεικόνιση του Μεσολογγίου. 

Μαρία Παπαγέλου

 

“Host”

Το έργο «host» είναι μια live performance που διαδραματίζεται μέσω zoom meeting. Απαρτίζεται από μια performance for camera που κοινοποιείται με share screen στο live zoom meeting και από την δριαδραστική αλληλεπίδραση της ανοιχτής κάμερας με τους θεατές, τους performer αλλά και των δύο διαφορετικών τόπων όπου λαμβάνει χώρα την ίδια στιγμή, του Μεσολογγίου και της Αμοργού. 

Σκοπός του είναι να θέσει ερωτήματα για την ιστορική μνήμη ενός τόπου και την μεταμπαλάδευση αυτής από γενιά σε γενιά. Η πολιτιστική κληρονομιά και η ιστορική παρακαταθήκη των τόπων αποτελούν, αν όχι τον γνώμονα, τα βασικά στοιχεία για την ανάγνωση τους από ανθρώπους που δεν τους έχουν επισκεφτεί ποτέ. Ο χρόνος παγώνει σε μεμονωμένες στιγμές που έχουν επιλεχθεί ως «σημαντικές» και παύει πια να κυλά η ροή της καθημερινότητας για έναν επισκέπτη. Ο τόπος μετατρέπεται σε ένα έκθεμα. Οι ντόπιοι παύουν να είναι απλοί κάτοικοι, γίνονται μέρος μιας μεγαλύτερης συνθήκης, γεγονότος ή και έργου, λόγω του ιστορικού φορτίου του τόπου όπου κατοικούν. 

Το video, performance for camera διαδραματίζεται στο νησί της Αμοργού. Έχει επιλεχθεί ένα εγκαταλειμμένο σπίτι κλασικής Κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής. Ένα κτήριο κρυμμένο ανάμεσα στα γνωστά λευκά σπίτια με τα μπλε παράθυρα των Κυκλάδων, ίδιο με αυτά, με την μόνη διαφορά πως έχει αφεθεί στο χρόνο. Η μνήμη του τόπου αποτυπώνεται και μετουσιώνεται στα μπεζ πια τοιχώματα του και στα ξεθωριασμένα του κουφώματα. 

Μέσω της συνθήκης του zoom meeting, του κτηρίου ως θεματοφύλακας της ιστορίας ενός τόπου και τα ανθρώπινα άκρα ως προέκταση αυτού, επαναπροσδιορίζεται η παρουσία του επισκέπτη και του οικοδεσπότη. Η παρουσία ή και η «μη-παρουσία» ενός ατόμου με έναν συγκεκριμένο ρόλο απέναντι στο βάρος και στο συναίσθημα δέους που εκπέμπει η ιστορία ενός τόπου.

 

Καρατσιράκη Νάσια 

Κλεάνθης Κομματάς 

Κίρκη Ιωσηφίδου 

Πασχάλης Βούζιος

 

“Μεσολόγγι”
«Το Μεσολόγγι. Το αποτύπωμά του στην Ιστορία, στην Τέχνη, στη Ζωή ».
Πρωτότυπη δημιουργία video art  2023


Στο έργο παρουσιάζεται το αποτύπωμα του Μεσολογγίου στην ιστορία , στη ζωή, στην τέχνη, μέσα από σύνθεση εικόνων, με τις οποίες συνδιαλέγεται η ποίηση.
Το βίντεο αυτό δημιουργήθηκε μετά την επίσκεψη στο Μεσολόγγι  που  διοργανώθηκε από τον Οργανισμό Messolonghi  by locals,  και τη βιωματική εμπειρία που είχε η δημιουργός,  και παραχωρείται από την καλλιτέχνιδα  Σαρωνίς Βατικιώτη Γκάτσου για το φεστιβάλ  του οργανισμού, του 2023.

Σαρωνίς Βατικιώτη Γκάτσου
Μουσική: Έκτορας Γκάτσος