Skip to main content

Πρόκειται για το  αρχοντικό , όπου γεννήθηκε και έζησε ο ιστορικός Σπυρίδων Τρικούπης. Στο ίδιο σπίτι έζησε και ο υιός του, Χαρίλαος, πολιτικός και πολλές φορές Πρωθυπουργός της χώρας μας.

Το κτίριο χτίστηκε το 1840 από τους θείους του Χαρ. Τρικούπη, Απόστολο και Θεμιστοκλή και βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Μουσείο Παλαμά. Το σπίτι δωρίθηκε στον Δήμο Μεσολογγίου από τον απόγονο των Τρικούπηδων, πρώην βουλευτή Κ. Τρικούπη και λειτουργεί ως Μουσείο. Στις αίθουσές του εκτίθενται ενθυμήματα της οικογένειας Τρικούπη, προσωπικά αντικείμενα και φωτογραφίες.

Σπυρίδωνας Τρικούπης

Ξεκινώντας κατά χρονολογική σειρά πρώτο συναντάμε το Σπυρίδωνα Τρικούπη.

Γεννήθηκε  το 1788 στο Μεσολόγγι.  Διετέλεσε πρωθυπουργός και υπουργός τα χρόνια της αντιβασιλείας. Ήταν πολυσχιδής προσωπικότητα αφού εκτός από ιστοριογράφος της ελληνικής επανάστασης ήταν γλωσσομαθής (μίλαγε αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά). Πολιτικά  ταυτίστηκε με το κόμμα του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου. Από το 1824-1828 εκλεγόταν πληρεξούσιος του Μεσολογγίου. Πέθανε στην Αθήνα σε ηλικία 85 ετών.

Χαρίλαος Τρικούπης

Τελευταίος όσον αφορά την ημερομηνία γέννησης 1832  αλλά πρώτος όσον αφορά το κύρος του ονόματος και της πολιτικής του καριέρας ήταν ο Χαρίλαος Τρικούπης.

Σπούδασε νομικά στο πανεπιστήμιο των Αθηνών και στο Παρίσι. Το 1865 εξελέγει για πρώτη φορά βουλευτής Μεσολογγίου. Έναν χρόνο αργότερα διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών στην 3η κυβέρνηση του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου. Το Μάρτιο του 1872 ίδρυσε το «Πέμπτο κόμμα» για να εκλεχθεί στις 27 Απριλίου 1875 πρώτη φορά Πρωθυπουργός της χώρας. Για τα επόμενα είκοσι χρόνια, έως και το 1895, αποτέλεσε την κυρίαρχη προσωπικότητα της ελληνικής πολιτικής σκηνής, διατελώντας συνολικά επτά φορές Πρωθυπουργός της χώρας. Στην τελευταία του κυβέρνηση, μη μπορώντας να ανταπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις έναντι των ξένων δανειστών, κήρυξε πτώχευση στις 10 Δεκεμβρίου 1893.

Ο Χαρίλαος Τρικούπης απεβίωσε στις 30 Μαρτίου του 1896 στις Κάνες, όπου αυτοεξορίστηκε, αποχωρώντας από την πολιτική.