Στην κεντρική πλατεία του Μεσολογγίου δεσπόζει το Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, δηλαδή η Δημοτική Πινακοθήκη, ένα κτίριο που κατασκευάστηκε το 1932 με επιρροές από τον νεοκλασικό ρυθμό και που φιλοξενεί σημαντικά έργα ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.
Αρχιτεκτονική
Το 1932 κατασκευάστηκε το παλιό δημαρχείο του Μεσολογγίου στην Πλατεία Μπότσαρη όπου σήμερα στεγάζεται το Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης του δήμου, δηλαδή η Δημοτική Πινακοθήκη. Πρόκειται για ένα διώροφο λιθόκτιστο επιχρισμένο κτίριο που προσπαθεί να εναρμονιστεί με το νεοκλασικό ρυθμό, με πλάκες από οπλισμένο σκυρόδεμα και στέψεις με στηθαία.
Ιστορία
Στον χώρο που βρίσκεται η σημερινή Δημοτική Πινακοθήκη βρίσκονταν στο παρελθόν οι στάβλοι από το Σαράι.
Το Σαράι ήταν ένα από τα λίγα προεπαναστατικά κτίρια που είχαν καταφέρει να σωθούν (μέχρι το 1948 που κάηκε μεγάλο μέρος του) από το μένος των Οθωμανών και των Αιγυπτίων για τον λόγο ότι εκεί στεγαζόνταν το Τούρκικο Διοικητήριο. Ανήκε μετά την απελευθέρωση του Μεσολογγίου στην οικογένεια του Ν.Μπότσαρη.
Το 1924 το αγόρασε ο Αριστείδης Καβάγιας από την Ματαράγκα για την εγκατάστασή της οικογένειάς του στο Μεσολόγγι. Το κτίριο της Δημοτικής Πινακοθήκης στην σημερινή του θέση κατασκευάστηκε το 1932 επί της δημαρχίας του Χρήστου Ευαγγελάτου που απαλλοτρίωσε τον χώρο στην κεντρική πλατεία για να στεγάσει το νέο δημαρχείο έπειτα από την πυρκαγιά και καταστροφή του προηγούμενου από αυτό δημαρχείου το 1929.
Το προηγούμενο δημαρχείο στεγαζόταν στην οικία Δεσποτοπούλου πίσω ακριβώς από το σπίτια-μουσεία Τρικούπη και Παλαμά.
Στην πινακοθήκη παρουσιάζονται και ερμηνεύονται έργα τέχνης που αφορούν στις πολιορκίες και στην έξοδο, όπως είναι το έργο του Γάλλου ζωγράφου François-Émile de Lansac, με τίτλο «Η αυτοθυσία της μάνας», αντίγραφο της εικόνας « Η Έξοδος του Μεσολογγίου” του Θεόδωρου Βρυζάκη από τον Άγγελο Κασόλα και ο εντυπωσιακός πίνακας «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου» – αντίγραφο – του Eugène Delacroix. Η συλλογή της Πινακοθήκης περιλαμβάνει προσωπογραφίες φιλελλήνων και Ελλήνων οπλαρχηγών, νομίσματα και μετάλλια, γύψινες προτομές από τους πέντε Μεσολογγίτες Πρωθυπουργούς καθώς και όπλα και χρηστικά αντικείμενα εκείνης της εποχής. Επίσης, τμήμα της είναι αφιερωμένο στον Λόρδο Βύρωνα.
ΠΗΓΕΣ:
- ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ, 1999, Εργασία: Κωδικοποίηση και αποδελτίωση κτισμάτων και μνημείων της πόλης του Μεσολογγίου που παρουσιάζουν αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και εντοπισμός ιστορικών τόπων της πόλης
- Συνέντευξη Φωτεινής Καβάγια, εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
- http://vassiladi.blogspot.com/2012/04/blog-post_18.html