Πρόκειται για τον καλλίτερα μουσειολογικά οργανωμένο χώρο του Μεσολογγίου. Στεγάζεται στο πατρογονικό σπίτι του αρχηγού των «εντοπίων αρμάτων», των Μεσολογγιτών δηλαδή, Αθανασίου Ραζηκότσικα. Το διώροφο αυτό κτήριο, χτισμένο στα τέλη του 18ου αιώνος, αποτελεί ένα από τα τρία εναπομείναντα προεπαναστατικά σπίτια της πόλης και από το 1900 και μετά λειτούργησε σαν ξενοδοχείο, οιναποθήκη, εστιατόριο, καφενείο, γαλατάδικο και στραγαλάδικο.
Το 1998, ο Μεσολογγίτης δικηγόρος Νίκος Κορδόσης, αποφασισμένος να αναλάβει τη διαχείριση της σημαντικότατης ιστορίας του κτηρίου, το αγόρασε, το ανακαίνισε, το εξόπλισε και με κόπο, χρόνο και επιπλέον χρήματα, το μετέτρεψε σε μια εστία πολιτισμού, σε ένα ζωντανό ιστορικό Μουσείο στις συλλογές του οποίου περιλαμβάνονται πάσης φύσεως εκθέματα που αφορούν στο Μεσολόγγι, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Στα είκοσι χρόνια λειτουργίας του, ο πολιτιστικός οργανισμός, πλέον, της «ΔΙΕΞΟΔΟΥ», εκτός από το μουσείο, λειτουργεί από το 2013 την «Πολιτιστική Βιβλιοθήκη» που στεγάζεται σε νεοκλασσικό κτήριο του 1868, ενώ στο κέντρο της πόλης, έχει δημιουργηθεί ένας «Ξενώνας Τέχνης» με δυνατότητα φιλοξενίας έως και τέσσερα άτομα, τον διάκοσμο του οποίου συνθέτουν, αυθεντικοί πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, ασημικά και φωτογραφίες από το παλιό Μεσολόγγι.
Τελευταίο όραμα του ιδρυτού της «ΔΙΕΞΟΔΟΥ» αποτελεί η δημιουργία του πρώτου Μουσείου Άλατος στην Ελλάδα, σε χώρο που παραχωρήθηκε για το σκοπό αυτό από τον Δήμο της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου.
Διάρκεια παραμονής και ξενάγησης στο Μουσείο: 1 ώρα περίπου.