Skip to main content

Το νεοκλασικό αυτό σπίτι που βρίσκεται απέναντι από την είσοδο της Παλαμαϊκής Σχολής,αποτελεί αντιπροσωπευτική μορφή νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, με αξιόλογα επιμέρους αρχιτεκτονικά και μορφολογικά στοιχεία τα οποία συνθέτουν την έννοια του έργου τέχνης.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Αρχιτεκτονική 

Διώροφο μεγαλοπρεπές νεοκλασικό, περιόδου 1880-1930 με ακροκέραμα ανά δεύτερο κεραμίδι,τραβηχτή κορνίζα με οδοντωτή ταινία ,ζωφόρο και τραβηχτά διαζώματα .

Εξώστες γρανιτένιοι πάνω σε μαρμάρινα λαξευτά φουρούσια με χυτοσιδηρά κιγκλιδώματα.Οι παραστάδες των ανοιγμάτων είναι πεσσοί με κεραμικά επίκρανα,τρίπτυχη ζωφόρο και τραβηχτό γείσο.Η πλάκα από σκυρόδεμα στη νοτιοανατολική ταράτσα,με τον αντίστοιχο εξώστη είναι μεταγενέστερα.

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο με την υπουργική απόφαση ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/1748/35886/1-8-1991 – ΦΕΚ 678/Β/8-8-1991 από την Εφορεία   Αρχαιοτήτων.

 

Ιστορία Κτιρίου

 

Χτίστηκε περίπου το 1880. Το 1962 περίπου αγοράστηκε από τον τότε ιδιοκτήτη κ. Παπουτσόπουλο, κτηματία της περιοχής, από την οικογένεια Παπαντωνάτου(πατέρα Μαρίας Νούλας) ο οποίος καταγόταν από την Κεφαλονιά και ήταν Διευθυντής στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και μέχρι και σήμερα ανήκει στην οικογένεια Κωνσταντίνου και Μαρίας Νούλα.

 Ανακαινίστηκε εσωτερικά αργότερα  από τεχνίτες της Πάτρας.

Η ΑΥΤΟΚΡΑΤΕΙΡΑ ΣΙΣΣΥ ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ

Στο νεοκλασικό αυτό σπίτι  το 1888 φιλοξενήθηκε η περίφημη αυτοκράτειρα της Αυστρίας και βασίλισσα της Ουγγαρίας Ελισάβετ (Σίσσυ).

Η κοσμοπολίτισσα αυτοκράτειρα το καλοκαίρι εκείνου του χρόνου παραθέριζε στην Κέρκυρα όπου έκτιζε το ξακουστό «Αχίλλειον».

Επειδή της άρεσαν τα ταξίδια τελειώνοντας τις καλοκαιρινές διακοπές της επιβιβάστηκε στην αυτοκρατορική θαλαμηγό και κατέπλευσε τον Σεπτέμβριο του 1888 στο Μενίδι όπου και αποβιβάστηκε.

Έχοντας προορισμό το Μεσολόγγι διέσχισε οδικώς την Αιτωλοακαρνανία

κάνοντας στάσεις και διανυκτερεύσεις αντίστοιχα στην Αμφιλοχία και το Αγρίνιο.

Φθάνοντας στο Μεσολόγγι φιλοξενήθηκε στο σπίτι του δημάρχου Γεωργίου Μακρή που ήταν ο ιδιοκτήτης του παραθαλάσσιου τότε σπιτιού της φωτογραφίας.

Η Σίσσυ παρέμεινε στην πόλη για δύο μέρες.

Επισκέφθηκε το Κοιμητήριο της Φρουράς, προσκύνησε στον τύμβο των ηρώων, στον τάφο του Μάρκου Μπότσαρη, στο μνημείο των Φιλελλήνων καθώς και στον ανδριάντα του Λόρδου Βύρωνος που εκείνα τα χρόνια είχε ανεγερθεί.

Αφού περπάτησε την “περιμετρική”, που τον προηγούμενο χρόνο είχε κατασκευάσει ο Τρικούπης, αφού απόλαυσε από τα μπαλκόνια του σπιτιού που διέμενε την ήμερη λιμνοθάλασσα και τα απαράμιλλα ηλιοβασιλέματα και αφού ως ένδειξη των ευχαριστιών της για την φιλοξενία που της παρασχέθηκε δώρισε στον δήμαρχο μία ασημένια ταμπακιέρα και στη σύζυγό του πανάκριβα κοσμήματα, επιβιβάστηκε στην θαλαμηγό της που την ανέμενε στο λιμάνι του Βασιλαδιού και αναχώρησε.

ΠΗΓΕΣ:

  • ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ, 1999, Εργασία: Κωδικοποίηση και αποδελτίωση κτισμάτων και μνημείων της πόλης του Μεσολογγίου που παρουσιάζουν αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και εντοπισμός ιστορικών τόπων της πόλης 
  • Το Μεσολόγγι που έφυγε μέσα από τα Αρχεία της “Διεξόδου”