fbpx Skip to main content

Καθ’ όλη τη διαδρομή μας στο ανάχωμα της ανατολικής Κλείσοβας, διαπιστώνουμε ότι στο αριστερό μας χέρι κυριαρχούν καλαμιώνες που είναι χαρακτηριστικό λιμναίου οικοσυστήματος γλυκών νερών.

Τούτο συμβαίνει γιατί εδώ, κατόπιν τεχνικών παρεμβάσεων κατά το παρελθόν, συγκεντρώνονται όλα τα γλυκά νερά της ευρύτερης περιοχής (τοπικά ρέματα, τα όμβρυα της πόλης, βιολογικός καθαρισμός). Το οικοσύστημα είναι ιδιαίτερα παραγωγικό, συντηρεί μεγάλους πληθυσμούς ψαριών του γλυκού νερού, αλλά και ευρύαλα είδη, όπως λαβράκια και κεφαλοειδή. Το αποτέλεσμα αντικατοπτρίζεται στην συγκέντρωση μεγάλων πληθυσμών πουλιών. Κάποια από αυτά εξειδικεύονται στους καλαμιώνες, όπως νεροκοτσέλες, νερόκοτες, πορφυροτσικνιάδες, καλαμοποταμίδες, μουστακαλήδες, καλαμοτσίχλονα, καλαμόκιρκοι κ.λ.π. Καθώς λοιπόν φτάνουμε στο σημείο, αντικρίζουμε το υπερυψωμένο παρατηρητήριο, το οποίο θα εξυπηρετήσει πολύ την επόπτευσή μας από ψηλά. Στην νότια πλευρά του δρόμου, δίπλα ακριβώς στο παρατηρητήριο, απλώνεται μία έκταση χέρσου, με αλμυρόβαλτο και ποικιλία από αλατούχα φυτά (αρμυρήθρες). Εδώ φωλιάζουν κοκκιλοσκέληδες, καλαμοκανάδες, κιτρινοσουσουράδες, ενώ το χειμώνα κοπάδια από φανέτα και καρδερίνες τρέφονται με τους σπόρους από τις αρμυρίθρες. Μεγάλη επιφάνεια της χέρσου αυτής έχει παντελή απουσία βλάστησης και περιοδικά με την υψηλή παλίρροια, κατακλύζεται πρόσκαιρα από νερά, Αποτελεί διακριτό και σημαντικό οικότοπο, που ονομάζεται λασποτόπι. Φαινομενικά φαίνεται άδειος τόπος από ζωή, όμως, η λάσπη είναι γεμάτη από μικροοργανισμούς. Μια μεγάλη ομάδα πουλιών, τα παρυδάτια, έχει εδώ κατάλληλο ενδιαίτημα, πλούσιο σε τροφή. Χαρακτηριστικά είδη που θα συναντήσουμε είναι τα απειλούμενα βροχοπούλια, ο θαλασσοσφυριχτής, οι λασποσκαλίδρες, οι νανοσκαλίδρες, αλλά και γλάροι, όπως ο ασημόγλαρος, ο λεπτόραμφος και ο καστανοκέφαλος. Την άνοιξη συγκεντρώνονται για να ξεκουραστούν ομάδες από γελογλάρονα κι αντίστοιχα το χειμώνα οι καρατζάδες.

Με τα εποπτικά μας μέσα, κιάλια ή και πεδιοσκόπιο, μπορούμε να ανακαλύψουμε μακρύτερα, στις νησίδες στο κέντρο της Κλείσοβας, κοπάδια πουλιών, όπως οι αργυροπελεκάνοι που φωλιάζουν, οι κορμοράνοι που κουρνιάζουν, αργυροτσικνιάδες, σταχτοτσικνιάδες, καθώς και κοπάδια από πάπιες και φαλαρίδες, τη χειμερινή περίοδο, στα ανοιχτά νερά.

Η πανοραμική θέα από το παρατηρητήριο προς τον υγρότοπο και τα βουνά Βαράσοβα και Αράκυνθο, ιδιαίτερα τα απογεύματα του χειμώνα με το λιόγερμα, θα μας δώσει πλήρη εικόνα της περιοχής, αλλά και πλούσιες φωτογραφικές εμπειρίες.