Skip to main content

Ρωμαϊκές θέρμες Αγίου Θωμά Μεσολογγίου

Ο αρχαιολογικός χώρος των Ρωμαϊκών Θερμών, βρίσκεται  στον Άγιο Θωμά Αιτωλοακαρνανίας και απέχει περίπου 2 χλμ. από την πόλη του Μεσολογγίου και 60 μ. βόρεια από την διασταύρωση της εθνικής οδού Αντιρρίου –Αγρινίου. Όπου από τον 19ο αιώνα ο W.M. Leake προσδιορίζει την θέση των Ρωμαϊκών Θερμών ως μέσον της απόστασης Μεσολογγίου – Καλυδώνας. Ακόμη, καλό είναι να αναφέρουμε ότι οι Ρωμαϊκές Θέρμες εντάσσονται στην περιοχή της Αλίκυρνας, αρχαίας κώμης που ο Πλίνιος την τοποθετεί ανάμεσα στην Καλυδώνα και τη Πλευρώνα και ο Στράβων την εντάσσει σε απόσταση 30 σταδίων από την Καλυδώνα.

Επίσης το κτήριο των Pρωμαϊκών Θερμών κτίστηκε στις αρχές του 2ου αιώνα μ.Χ. Η πολυτελής διακόσμηση του Λουτρού υποδηλώνει ότι δεν επρόκειτο για μικρό λουτρό (balnea) αλλά για μεγάλο λουτρό δημόσιου χαρακτήρα (Thermae). Ωστόσο, η έλλειψη αρκετών άλλων βοηθητικών χώρων υποδηλώνει τον επαρχιακό χαρακτήρα των λουτρών. Βέβαια, με το πέρασμα των χρόνων πιθανών οι Θέρμες να μετατράπηκαν σε χριστιανικό βαπτιστήριο ή άλλο κτήριο χριστιανικού χαρακτήρα. Πέραν αυτού το λουτρικό συγκρότημα καταστράφηκε από ισχυρό σεισμό του 551 μ.Χ. Έπειτα ο χώρος χρησιμοποιήθηκε ως χριστιανικό νεκροταφείο. Η σημερινή μορφή τον Ρωμαϊκών Θερμών – λουτρών σώζεται τμηματικά σε σχετικά καλή κατάσταση. Επίσης σώζονται και τμήματα του οδοδείκτη που έδειχνε τον δρόμο προς τα λουτρά.

Βέβαια, καλό είναι να αναφερθεί ότι η είσοδος των Ρωμαϊκών Θερμών ήταν από την βόρια  πλευρά, πράγμα το οποίο φαίνεται και από τον οδοδείκτη που βρέθηκε στο χώρο των Θερμών. Επίσης, καλό είναι να αναφερθεί ότι η είσοδος των λουτρών οδηγεί σε μια τετράγωνη κύρια αίθουσα, η οποία προορίζονταν για το χλιαρό λουτρό (tepidarium), όπου στις τέσσερις γωνίες της αίθουσας ήταν διαμορφωμένες τέσσερις κόγχες για αυτό το λόγο. Γύρω από αυτή την κύρια είσοδο αναπτύσσονταν και οι άλλοι χώροι του λουτρού. Νότια, η κύρια αίθουσα επικοινωνεί με ένα ορθογώνιο δωμάτιο του οποίο πιθανών να προορίζονταν για αποδυτήριο. Πέραν αυτού ανατολικά του ορθογώνιου δωματίου βρίσκεται  ο χώρος για το ψυχρό λουτρό (frigidarium). Τέλος, δυτικά η κεντρική αίθουσα επικοινωνεί με διάφορα δωμάτια το ένα δίπλα από το άλλο μικρών διαστάσεων και ποικίλων σχημάτων. Επί της ουσίας τα δωμάτια αυτά ήταν ατομικές μπανιέρες (alvei) και προορίζονταν για το θερμό λουτρό (caldarium).