Skip to main content

Τα Ξενοδοχεία “Ξενία” (Xenia Hotels) ήταν μέρος ενός Κρατικού προγράμματος το οποίο στόχευε την ανάδειξη του φυσικού κάλλους της Ελλάδας σε παγκόσμιο επίπεδο.

“Ήταν μικρές μονάδες που εντάσσονταν στην περιοχή και το τοπίο με φοβερή σχολαστικότητα”   Δημήτρης Φιλιππίδης, αρχιτέκτονας ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ.

Αρχιτεκτονική 

Δείγμα του μεταπολεμικού μοντερνισμού στην Ελλάδα.

Η συνολική προσέγγιση βασίστηκε στην επιλογή του κατάλληλου χώρου και προσανατολισμού, στη σημασία της ένταξης στο τοπίο, στη σχέση του εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, στην απλότητα και σαφήνεια της μορφής, στην ειλικρίνεια στη χρήση των υλικών ,στη τυποποίηση στην κατασκευή αλλά και στην επιθυμία για την ένταξη των μονάδων αυτών στη ζωή του κάθε τόπου, στοιχεία που καθιστούν το όλο εγχείρημα μοναδικό.

Τα Ξενία σχεδιάστηκαν με κοινόχρηστους χώρους να μπορούν να φιλοξενήσουν μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών από αυτόν τον ενοίκων. Ήταν λογική της αρχικής σχεδίασης, ώστε το ξενοδοχείο να δέχεται και περαστικούς ή κατοίκους της ευρύτερης περιοχής στα πλαίσια της καλύτερης ένταξης του ξενοδοχείου στο περιβάλλον του.

Μέσα από τα κτίρια αυτά διαμορφώνεται σε σημαντικό βαθμό η σύγχρονη αρχιτεκτονική θεώρηση όπως άλλωστε εκτίμησε το 1962 ο Π. Μιχελής σημειώνοντας ότι “…τα κτιριακά έργα του Ε.Ο.Τ. προάγουν την εξέλιξιν της Αρχιτεκτονικής εν Ελλάδι.”

 

Ιστορία 

Τα Ξενοδοχεία “Ξενία” (Xenia Hotels) ήταν υπό την εποπτεία του Ε.Ο.Τ. Το πρόγραμμα είχε τεθεί σε λειτουργία από το 1953 έως τις αρχές του 1967. Από το 1957 ως το 1967 προΐσταται της Υπηρεσίας Μελετών ο Άρης Κωνσταντινίδης, που μετατρέπει την υπηρεσία αυτή σε εργαστήριο αρχιτεκτονικής σκέψης με άξιους συνεργάτες σημαντικούς αρχιτέκτονες.

Το Μοτέλ «Ξενία» Μεσολογγίου άρχισε να κατασκευάζεται το 1958 και τελείωσε το 1960 με επικεφαλή αρχιτέκτων τον I. Τριανταφυλλίδη.

Το 1972 αγοράστηκε από τους αδερφούς Παπαχρήστου ,οι οποίοι συνέβαλλαν στην διάσωσή του και την συνεχόμενη λειτουργία του. Μετονομάστηκε σε Ξενοδοχείο Θεοξένια.

Το 1981 έγινε η επέκταση του σε 107 δωμάτια συνολικά. Συνεχόμενες ανακαινίσεις-επεκτάσεις έχουν πραγματοποιηθεί από εκείνη την περίοδο.


ΠΗΓΕΣ:

  • ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ, 1999, Εργασία: Κωδικοποίηση και αποδελτίωση κτισμάτων και μνημείων της πόλης του Μεσολογγίου που παρουσιάζουν αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και εντοπισμός ιστορικών τόπων της πόλης
  • ιστοσελίδα ξενοδοχείου “ΘΕΟΞΕΝΙΑ”
  • αρχ/κό περιοδικό ΔΟΜΕΣ
  • Wikipedia