Πρόκειται για τη μακροχρόνια δωρεάν χρήση του πρώτου ορόφου ενός νεοκλασικού κτιρίου του 1868 όπου στεγάζεται και λειτουργεί η Πολιτιστική – Ιστορική Βιβλιοθήκη της «Διεξόδου». Παράλληλα στον ίδιο χώρο λειτουργούν και Πολιτιστικά Αρχεία[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Αρχιτεκτονική
Αρχιτεκτονική Κτιρίου
Διώροφο λιθόκτιστο του 1868 στεγοσκεπές με ανεπίχριστη λαξευτή λιθοδομή στο ισόγειο και επιχρισμένη στον όροφο. Λίθινη λαξευτή κορνίζα, τραβηχτό διάζωμα που δημιουργεί ζωφόρο, τραβηχτά γείσα στα ανοίγματα του ορόφου, ψευδοπεσσοί με επίκρανα στα αγκωνάρια και περιθώρια στα ανοίγματα του ορόφου. Τα ανοίγματα του ισογείου έχουν λαξευτά περιθώρια με τοξωτό ανώφλιο.
Ιστορία Κτιρίου
Τον Σεπτέμβριο του 2013 η «Διέξοδος» αποδέχθηκε μια εξαιρετική προσφορά από τον φιλίστορα και φιλότεχνο Σωτήριο Θεοδοσίου Σπαντιδέα.
Πρόκειται για τη μακροχρόνια δωρεάν χρήση του πρώτου ορόφου ενός νεοκλασικού κτιρίου του 1868 που βρίσκεται στην «καρδιά» της Ιερής Πόλης, το οποίο με την χορηγική υποστήριξη του «Κορδόσειου Κοινωφελούς Ιδρύματος» μετατράπηκε σε έναν καλαίσθητο χώρο, όπου στεγάζεται και λειτουργεί από τον Ιούνιο του 2014 η Πολιτιστική – Ιστορική Βιβλιοθήκη της «Διεξόδου».
Παράλληλα στον ίδιο χώρο λειτουργούν και Πολιτιστικά Αρχεία.
Στο ισόγειο του κτηρίου λειτουργεί εργαστήριο-ραφείο ελληνικών φορεσιών.
ΠΗΓΕΣ:
- ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ, 1999, Εργασία: Κωδικοποίηση και αποδελτίωση κτισμάτων και μνημείων της πόλης του Μεσολογγίου που παρουσιάζουν αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και εντοπισμός ιστορικών τόπων της πόλης