Skip to main content

Στα μονοπάτια του αρχαίου οικισμού των Οινιάδων

Κοντά στις εκβολές του Αχελώου ορθώνεται ο λόφος του Τρίκαρδου που ιστορεί το δικό του παραμύθι. Πάνω σ΄ αυτόν τον λόφο ήταν κτισμένη η αρχαία πόλη των Οινιάδων.

Μυθικός ιδρυτής της πόλης ήταν ο Οινέας.

Τα ερειπωμένα τείχη, το λιμάνι με τους νεώσοικους, το αρχαίο θέατρο, η αγορά με το βουλευτήριο, τα λουτρά, οι λάμιες, η ακρόπολη και τόσα άλλα αξιοθέατα μαρτυρούν ότι στον τόπο αυτό αναπτύχθηκε κάποτε ένας σπουδαίος πολιτισμός.

Οι κάτοικοι των Οινιάδων είχαν εισοδήματα από τις καλλιέργειες της λίγης γης που μπορούσαν να καλλιεργήσουν στις πλαγιές, όλη τη διάρκεια του χρόνου, αλλά και την επίπεδη γη, τους στεγνούς μήνες του χρόνου.

Στο λιμάνι τους είχαν εγκαταστάσεις που πρόσφεραν πολλές εξυπηρετήσεις.

Γενικά ήταν πόλη με αρκετά εισοδήματα κι εύπορους κατοίκους. Αυτό το μαρτυρούν τα κτίσματα που τη στόλιζαν.

Το όνομα των Οινιάδων προέρχεται από τις λέξεις «οίνη» που σημαίνει το αμπέλι και «οίνος» που είναι το κρασί. Επομένως, συνδεόταν με την ονομασία ενός πληθυσμού αμπελουργών που είχαν εισαγάγει αυτό το φυτό, άγνωστο ακόμη στην υπόλοιπη περιοχή. Μυθικός ιδρυτής της πόλης ήταν ο Οινέας.

Σχεδιασμός Διαδρομής

Κείμενα: 3ο Δημοτικό Σχολείο Μεσολογγίου

Υπεύθυνοι δάσκαλοι: Αργυρώ Ζαμπαντιώτη, Γεωργία Λώλου, Ελένη Λαχανά, Κατερίνα Ζαχοπούλου, Λευτέρης Σακιριανός

Σε συνεργασία με την Εφορεία αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος και τη Μουσειοπαιδαγωγό της Εφορείας Αρχαιοτήτων, Μιμίκα Γαβρίνα