Skip to main content
ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ

Το Πανηγύρι Του Άη Συμιού

Το τελετουργικό πανηγύρι του Αη Συμιού είναι ένα πολυσύνθετο λαογραφικό φαινόμενο με χαρακτήρα κοινωνικό, ιστορικό, θρησκευτικό και συμβολικό.
Δείτε τη διαδρομή

Τα Αιτωλικά Πανηγύρια

Γνωριμία με τα πανηγύρια της Αιτωλίας
Δείτε τη διαδρομή

Παράδοση: Ότι παραδίδεται, μεταβιβάζεται  σε μια κοινωνία από γενιά σε γενιά  και αφορά τα ήθη – έθιμα, τις αντιλήψεις, τις συμπεριφορές τις αξίες αλλά και τις δραστηριότητες.

Η παράδοση μεταβιβάζεται συνήθως  προφορικά και βιωματικά μέσα από την εμπειρία και τη δράση στα πλαίσια της οικογένειας, της  ομάδας ή της κοινότητας . Είναι η κατασταλαγμένη σοφία των προηγούμενων γενεών, που ανταμώνει με το παρόν για να γίνει αφετηρία για το μέλλον.  Μέσα από την παράδοση διαμορφώνεται η ομαδική συνειδητότητα που μετατρέπει τα άτομα από μονάδες σε οργανικό σύνολο, σε μια νέα οντότητα που διαφοροποιείται  από τους άλλους , οριοθετώντας το «εμείς» (δημιουργία ταυτότητας).

Παράδοση: Ότι παραδίδεται, μεταβιβάζεται σε μια κοινωνία από γενιά σε γενιά και αφορά τα ήθη – έθιμα, τις αντιλήψεις, τις συμπεριφορές τις αξίες αλλά και τις δραστηριότητες.

Στοιχεία που στοιχειοθετούν την παράδοση μιας περιοχής, είναι το φυσικό περιβάλλον, η γεωγραφική θέση, η μυθολογία,  οι ιστορικές συγκυρίες και οι ιστορικές επιλογές της κοινωνίας, η κοσμοθεωρία των ανθρώπων, το πολιτισμικό περιβάλλον και  οι έξωθεν πολιτισμικές επιρροές, καθώς και ο τρόπος παραγωγής.

Η περιοχή της Αιτωλίας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα διακρίνεται για την σπάνια φυσική της ομορφιά, το εύφορο έδαφος και τον ενάλιο πλούτο της. Κατοικήθηκε  αδιάλειπτα από την παλαιολιθική εποχή μέχρι σήμερα. Ο τόπος είναι ευνοημένος από τις αντικειμενικές συνθήκες και από τη γεωγραφική του θέση, όχι όμως και από τις συγκυρίες.

Σταυροδρόμι χερσαίων και θαλάσσιων περασμάτων και χοάνη επιρροών είναι η ευρύτερη περιοχή της Αιτωλίας στο πέρασμα του χρόνου,  έτσι η παράδοση του τόπου διατρέχοντας τους αιώνες, έχει ενσωματώσει ποικίλα πολιτισμικά στοιχεία, άλλοτε κρατώντας τα αμετάβλητα και άλλοτε μετασχηματίζοντας ή και αφήνοντάς τα να χαθούν.

Ο λαογραφικός πλούτος της περιοχής που αφορά τον   εορταστικό κύκλο (Αιτωλικά πανηγύρια), αλλά και την καθημερινότητα των ανθρώπων (ψαράδικη ζωή) παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

«Το πρώτο σου χρέος, εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το δεύτερο, να φωτίσεις την ορμή τους και να συνεχίσεις το έργο τους. Το τρίτο σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει.» Ν. Καζαντζάκης

Κείμενα: Ομάδα Παράδοσης του Messolonghi By Locals

Βασική πηγή:

Καρανικόλα-Τσουβέλα, Ελένη, (2016)

Το πανηγύρι του Αϊ- Συμιού στο Μεσολόγγι: Ιστορική, Κοινωνική και Παιδαγωγική διερεύνηση.

Διδακτορική διατριβή.

Είσαι έτοιμος για Έρευνα;

Πάρε μέρος στην καταγραφή

Υποστήριξε τη δράση μας