Skip to main content

Ο οργανισμός «ΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΤΩΝ ΝΤΟΠΙΩΝ-MESSOLONGHI BY LOCALS» ολοκλήρωσε μία ακόμη σημαντική δράση για την καταγραφή και ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας του Μεσολογγίου.

Συγκεκριμένα, το Messolonghi by Locals πραγματοποίησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “ΧΑΡΑΣΣΟΝΤΑΣ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΨΑΡΑ» σε συνεργασία με σχολεία της περιοχής μας. Στο πλαίσιο του προγράμματος, η νέα γενιά του Μεσολογγίου συνδέθηκε βιωματικά με την παραδοσιακή αλιεία και στη συνέχεια διέδωσε τις γνώσεις και τις εμπειρίες μέσα από την 1η  Γιορτή Συνεργασίας και Δημιουργίας που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023.

Η Γιορτή που υλοποιήθηκε στην πλατεία Αθ. Ραζηκότσικα αποτέλεσε μια ευκαιρία για τους μαθητές να παρουσιάσουν τα έργα τους και να μοιραστούν τις γνώσεις και τις εμπειρίες που αποκόμισαν από το πρόγραμμα. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να γευτούν την τοπική γαστρονομία, να περιηγηθούν στις εκθέσεις των μαθητών και να απολαύσουν μουσική από τους μαθητές, σε ένα ζεστό και φιλικό περιβάλλον.

Ενδεικτικά η περιγραφή της εμπειρίας

Το 1ο Λύκειο Μεσολογγίου, δημιούργησε μια διαδραστική αφίσα κάνοντας κολλάζ τα έργα των παιδιών τα οποια έφτιαξαν και πολυτροπικά κείμενα πάνω στην αφίσα, όπως είπε η υπεύθυνη καθηγήτρια Ανθούλα Τσιγεκρίδη. Έτσι ο καθένας με την βοήθεια της τεχνολογίας είχε την ευκαιρία να επιλέγει ένα έργο και να ενημερώνεται από τις πληροφορίες που υπήρχαν σχετικά με αυτό.

Το 2ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου, είχε ως αντικείμενο την διερεύνηση της ζωής του ψαρά, κάνοντας και μια λογοτεχνική ανασκόπηση των ντόπιων λογοτεχνών. Όπως υπογράμμισε μια εκ των υπευθύνων καθηγητριών, η φιλόλογος Μαίρη Λιάλιου, το αντικείμενο εργασίας ήταν η αποτύπωση της ζωής των ψαράδων όπως την φαντάστηκαν και την περιέγραψαν στα έργα τους οι ντόπιοι λογοτέχνες, όπως ήταν ο Κωστής Παλαμάς, ο Μιλτιάδης Μαλακάσης, ο Γεώργιος Δροσίνης, η Ακακία Κορδόση και πολλοί άλλοι. Το εν λόγω σχολείο, παράλληλα συμμετείχε και σε κοινές δράσεις στην διαδικασία του παστώματος ψαριών, στο εργαστήριο χαρακτικής, περιήγηση στην λιμνοθάλασσα και άλλα.

Οι μαθητές του ΕΠΑΛ Μεσολογγίου με την υπεύθυνη καθηγήτρια Ευθυμία Μεταξιώτη, συμμετείχε σε πολλές δράσεις, ζώντας την ζωή του ψαρά και αποκτώντας  εμπειρίες στη πράξη. Όλα αυτά τα αποτύπωσαν σε έργα χαρακτικής, ενώ το σχολείο δημιούργησε και ένα ψηφιακό περιοδικό το οποίο υπάρχει στην ιστοσελίδα του σχολείου.

Το Γυμνάσιο Αιτωλικού, προσέγγισε την λιμνοθάλασσα μέσα από τις ανθρωπογενείς αλλά και τις φυσικές καταστροφές εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Τα παιδιά διδάχθηκαν με βιωματικό τρόπο και με πηγή έμπνευσης την λιμνοθάλασσα δημιούργησαν μια σειρά έργων χαρακτικής, με την βοήθεια της υπεύθυνης καθηγήτριας Άντας Χαλαζιά.

Το 2ο Λύκειο Μεσολογγίου με υπεύθυνη καθηγήτρια την Αναστασία Λιάλιου, συμμετείχε σε όλες τις δράσεις που πρότειναν τα παιδιά, όπως ήταν το ψάρεμα το πάστωμα ψαριών, βαρκάδες, κλπ., οι οποίες φυσικά αποτυπώθηκαν σε έργα χαρακτικής. Επιπλέον μελέτησαν και ένα βιβλίο για  την ζωή των χελιών που εντυπωσίασε τους μαθητές και έτσι επέλεξαν κάποιες σελίδες και ορισμένες εικόνες που συμπεριλήφθηκαν στην έκθεση.

Το 1ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου, δημιούργησε μια διαδραστική εφαρμογή ώστε ο καθένας να μπορει να ενημερώνεται από τα διαθέσιμα σχετικά βίντεο που έφτιαξε η ομάδα, για κάθε μια από τις δράσεις του προγράμματος (ενημέρωση για υγρότοπους, βαρκάδα, ψάρεμα, πάστωμα ψαριών, χαρακτική, εκδρομές), όπως είπε η υπεύθυνη καθηγήτρια Παναγιωτοπούλου Γεωργία. Επίσης τα παιδιά δημιούργησαν ρομποτικά συστήματα και αυτοματισμούς που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους ψαράδες -και όχι μόνον- για να κάνουν τη ζωή τους, πιο εύκολη.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν τα σχολεία: 1ο και 2ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου, Γυμνάσιο Αιτωλικού, 1ο και 2ο Λύκειο Μεσολογγίου, Λύκειο Ευηνοχωρίου και ΕΠΑΛ Μεσολογγίου.

Επιπλέον, στον χώρο του Messolonghi by Locals είχαν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στην έκθεση χαρακτικής του Μιχάλη Κότσαρη ο οποίος δημιούργησε 14 πρωτότυπα έργα που αναδεικνύουν τη ζωή των ψαράδων της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού.

Δραστηριότητες, εκπαιδευτικές δράσεις και χαρακτική τέχνη στο πρόγραμμα “Χαράσσοντας τη ζωή του ψαρά”

Κατά τη διάρκεια της χρονιάς υλοποιήθηκαν μία σειρά εργαστηρίων, οικοπεριηγήσεων και δράσεων με τους ντόπιους ψαράδες οι οποίοι μετέφεραν στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς  τις γνώσεις τους και τις τεχνικές τους.

Γνώρισαν με βιωματικό τρόπο τα στοιχεία που συνθέτουν την ζωή του ψαρά ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά. Κατανόησαν πως ο άνθρωπος συνύπαρξε με το περιβάλλον μέσα στους αιώνες. Γνώρισαν βιώσιμες πρακτικές αλιείας όπως είναι η επαναπροώθηση των γόνων στη λιμνοθάλασσα για την ολοκλήρωση της ανάπτυξής τους. Γνώρισαν τη χλωρίδα και πανίδα της λιμνοθάλασσας και ερμήνευσαν το περιβάλλον. Γνώρισαν τα θαλάσσια ρεύματα, την κατεύθυνση του αέρα και τη φυσική διαμόρφωση του εδάφους. Έλαβαν πρακτικές γνώσεις σαν αυτές που χρησιμοποιούν οι ψαράδες στην καθημερινότητα τους. Έγιναν πρεσβευτές για τη διάδοση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου στον οποίο ζουν και μεγαλώνουν.

Βασικό μέρος των δράσεων αποτέλεσε η γνωριμία με την τέχνη της χαρακτικής υπό την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού και χαράκτη Παναγιώτη Πριστούρη η οποία από τον 20ο  αιώνα έχει ανθίσει στο Μεσολόγγι αποτελώντας ένα μέσο έκφρασης, δημιουργίας, επικοινωνίας αλλά και διαφύλαξης της παραδοσιακής αλιείας.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα χωρίστηκε σε 3 ενότητες:

  1. «Γνωρίζοντας τον υγρότοπο μας»: η πρώτη ενότητα  είχε ως αντικείμενο την παρουσίαση της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού και τη ζωή των ψαράδων. Σε αυτή έλαβαν μέρος 297 μαθητές και 19 εκπαιδευτικοί.
  2.  «Βιώνοντας τη ζωή του ψαρά»: ένα βιωματικό εργαστήριο ψαρέματος και παστώματος, βαρκάδα και οικοπεριήγηση, επαφή με τους ψαράδες και επίσκεψη στο ιβάρι. Συμμετείχαν 166 παιδιά και 16 εκπαιδευτικοί.
  3.  «Χαράσσοντας την ζωή του ψαρά»: 128 παιδιά και 16 εκπαιδευτικοί έκαναν εργαστήριο χαρακτικής αποτυπώνοντας τις εμπειρίες τους από την λιμνοθάλασσα.

Ο περιβαλλοντικός πλούτος της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού αναδείχθηκε ως κλειδί για την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής.

Το πρόγραμμα «ΧΑΡΑΣΣΟΝΤΑΣ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΨΑΡΑ» αποτέλεσε μια πολυδιάστατη εμπειρία για τους συμμετέχοντες, παρέχοντας τους την ευκαιρία να εξοικειωθούν με την παραδοσιακή αλιεία στη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού και να αναπτύξουν περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Με βιωματικό τρόπο αναδείχθηκε η σημασία του πλούτου της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού αλλά και η σημασία του για την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής στο μέλλον.

Το κείμενο είναι από το αφιέρωμα της εφημερίδας “Αιχμή”