Η διαδρομή “Γύρος της Κλείσοβας”
Πρόκειται για την καλύτερη δι δρομή που μπορεί να κάνει κανείς, με αυτοκίνητο ή ποδήλατο, για παρατήρηση πουλιών και αναψυχή σε μικρή απόσταση από την πόλη. Τον χειμώνα θα συναντήσουμε ιδιαίτερα μεγάλους πλη υσμούς από αγριόπ πιες, ερωδιούς, κορμοράνους, πελεκά ους, ενώ κατά τη μετ νάστευση χιλιάδες παρυδάτια πουλιά που διέρχονται από αυτόν τον ιδιαίτερο οικότοπο. Σπάνια και απειλούμενα είδη φωλιάζουν εδώ. Σ η διαδρομή θα συναντήσει κανείς τα στ ιχεία της παραδοσιακής αλιείας με την αλιε τική μέθοδο της λάμπας και την ύπαρξη των ιβαριών. Ακόμη, ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία για την Αγία Τριάδα και την παγκοσμίως μοναδικής στρατηγικής σημασίας μάχη της Κλείσοβας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρου ιάζει η Ανατολική Κλείσοβα με τους καλαμιώνες ως διακριτό οικοσύστημα με διαφορετικά οικολογικά χαρακτηριστικά, αλλά και η αλληλεπίδρασή του με το σύστημα της κεντρικής Κλείσοβας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο περιηγούμενος δύναται να ζήσει μια όμορφη εμπειρία κατά το ηλιοβασίλεμα. Γοητευτικές εικόνες και χρώματα θα αντικατοπτρίζονται στα ήρεμα νερά της λιμνοθάλασσας.
Ανατολικότερα της προα αφερόμενης π ριοχής ε βάλει ο ποταμός Εύηνος. Τα φερτά υλικά του απλώνονται κατά μήκος της ακτογ αμμής, όπως αυτά κατευθύν νται από τα θαλάσσια ρε ματα. Μεσα στον γεωλογικό χρόνο συσσωρεύτηκε άμμος κι άργιλος με τη μορφή μιας ράχης μέσα στα ρηχά νερά, η οποία ενισχύθηκε με θαλάσσια άμμο από τον κυματι μό. Δημιουργήθηκε έτσι μια στενόμακρη λουρονησίδα, που εγκλωβίζει κι αποκόβει από τη θάλασσα χιλιάδες στρέμματα ρηχών νερών. Γεννήθηκε έτσι μια λιμνοθάλασσα, η Κλείσοβα.
Όταν τα νερά στις φάσεις της άμπωτης αποτραβιούνται, μεγάλες εκτάσεις με λασποτόπια εμφανίζονται, τόσο στην θαλάσσια ακτή της Κλείσοβας όσο και στις εσωτερικές παρυφές της. Ο φαινομενικά έρημος αυτός τόπος βρίθει από ωή. Μεγάλοι πληθυσμοί από ασπόνδυλα ζουν στη λάσπη. Μια μεγάλη ομάδα πουλι ν, τα Παρυδάτια, έχουν εδώ τον αγαπ μένο τους τόπο και πλούσια τροφή στη λάσπη. Η ομάδα αυτή αριθμεί περισσότερα από 40 είδη. Κάποια μάλιστα απαντούν στην περιοχή με τους μέγιστους πληθυσμούς που δύναται να απαντηθούν στην ελληνική επικράτεια (Λασποσκαλίδρες, Θαλασσοσφυριχτές). Στα λασποτόπια της Κλείσοβας, αλλά και στα γειτονικά της στο Δέλτα του Ευήνου, μπορεί κανείς να παρατηρήσει κάποια είδη με σπάνια ή και ολιγάριθμη παρουσία σε ελληνικό κι ευρωπαϊκό έδαφος (Θαλασσολιμόζα, Ερημοσφυριχτής).