Skip to main content

Πρόκειται για το περίφημο για την εποχή του ξενοδοχείο «ΛΟΚΑΝΤΑ» , στο οποίο είχαν καταλύσει διασημότητες που επισκέπτονταν την πόλη μας. Η ονομασία του προέρχεται από την ιταλική λέξη «locanda» που σημαίνει εστιατόριο, ταβέρνα, πανδοχείο, ξενοδοχείο.

Αρχιτεκτονική 

Τριώροφο λιθόκτιστο στεγοσκεπές επιχρισμένο. Ο κεντρικός κορμός φέρει τετράριχτη στέγη ενώ το πρόσκτισμα απόληξης της εξωτερικής κλίμακας στη νότια όψη δίριχτη. Οι τοίχοι έχουν ξυλοδεσιές και οι κορνίζες είναι ξύλινες. Τα κουφώματα στην έξω όψη των ανοιγμάτων. 

Ιστορία 

Από τα λίγα προεπαναστατικά κτίρια που υπάρχουν ακόμη στο Μεσολόγγι. Πρόκειται για το περίφημο για την εποχή του ξενοδοχείο «ΛΟΚΑΝΤΑ» , στο οποίο είχαν καταλύσει διασημότητες που επισκέπτονταν την πόλη μας. Σήμερα έχει κριθεί διατηρητέο κτίριο από το Υπουργείο Πολιτισμού και ανήκει σε Μεσολογγίτικη οικογένεια ονόματι Μπεργούνη. Η ονομασία του προέρχεται από την ιταλική λέξη «locanda» που σημαίνει εστιατόριο, ταβέρνα, πανδοχείο, ξενοδοχείο. Άλλωστε το μεσολογγίτικο ιδίωμα είναι γεμάτο ιταλικές λέξεις. Τα σπίτια των πλουσίων οικογενειών εκείνη την  εποχή είχαν δυο ή τρεις ορόφους με χοντρούς τοίχους και μπαλκόνια ή τοξωτές «γαλαρίες», δηλαδή δωμάτια κλεισμένα με τζάμια. Τα λιγότερα αρχοντικά σπίτια, όπως η ΛΟΚΑΝΤΑ, ήταν πέτρινα, ασοβάτιστα, και τα πιο φτωχικά με αρμούς και λάσπη.

Στη «ΛΟΚΑΝΤΑ» έμεινε για μερικά χρόνια ο μεγάλος πλατωνικός έρωτας του Λόρδου Βύρωνα, η Τερέζα Μακρή.

Στη «ΛΟΚΑΝΤΑ» έμεινε για μερικά χρόνια ο μεγάλος πλατωνικός έρωτας του Λόρδου Βύρωνα, η Τερέζα Μακρή, η μεγαλύτερη από τις τρεις κόρες του πρόξενου της Αγγλίας στην Αθήνα, Προκοπίου Μακρή. Η Τερέζα γεννήθηκε το 1797 σε ένα σπίτι στου Ψυρρή και εκεί το 1810 γνωρίστηκε ( σε ηλικία μόλις 13 χρονών)με τον Λόρδο Βύρωνα, όταν ο ποιητής ενοικίασε δωμάτια του σπιτιού και διέμενε εκεί για 3 μήνες και διανθίστηκε πλατωνικό ειδύλλιο. Το 1829 παντρεύτηκε τον Άγγλο αξιωματικό Τζειμς Μπλακ, με τον οποίο απέκτησε 4 παιδιά. Ο Τ.Μπλακ το 1854-56 υπηρέτησε στην Κωνσταντινούπολη όπου τον συνόδευσε η Τερέζα Μακρή και λίγο αργότερα διορίστηκε υποπρόξενος της Αγγλίας στο Μεσολόγγι, όπου έμεινε μαζί με την Τερέζα για μερικά χρόνια, μέχρι τον θάνατο του το 1866. Η Τερέζα πέθανε το 1875 στην Αθήνα. Για αυτή ο Λόρδος Βύρωνας έγραψε το ποίημα του «Η κόρη των Αθηνών». Στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα εκτίθεται σήμερα ένα κόκκινο φεσάκι με χρυσή φούντα της « Κόρης των Αθηνών». 


ΠΗΓΕΣ:

  • ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ, 1999, Εργασία: Κωδικοποίηση και αποδελτίωση κτισμάτων και μνημείων της πόλης του Μεσολογγίου που παρουσιάζουν αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και εντοπισμός ιστορικών τόπων της πόλης
  • Συνέντευξη Μιλτιάδη Ζαβέρδα