Skip to main content

Ένα ιστορικής σημασίας διώροφο αρχοντικό κτίριο χτισμένο την δεκαετία του 1850 στην παλιά γειτονιά του Αγίου Σπυρίδωνα όπου έζησαν μεταξύ των άλλων δύο πρωθυπουργοί της χώρας, ο  Σπυρίδων Τρικούπης και ο γιος του Χαρίλαος Τρικούπης.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Αρχιτεκτονική 

Πρόκειται για ένα διώροφο λιθόκτιστο επιχρισμένο κτίριο με στέγη με ξύλινο τραβηχτό γείσο, ξύλινους εξώστες πάνω σε σιδηρά φουρούσια με σιδηρά σφυρήλατα κιγκλιδώματα. Στην πρόσφατη επισκευή προστέθηκαν περιμετρικά περιθώρια από λευκό επίχρισμα στα ανοίγματα.

 

Ιστορία Κτιρίου

 

Στο χώρο που βρίσκεται σήμερα το Μουσείο Οικογενείας Τρικούπη είχε χτιστεί αρχικά το πατρογονικό σπίτι της οικογένειας το 1730 από τον γενάρχη της Γεωργάκη Τρικούπη. Το αρχικό κτίσμα ήταν παραθαλάσσιο, καθώς δεν είχαν πραγματοποιηθεί ακόμη την περίοδο εκείνη οι επιχωματώσεις και οι επεκτάσεις της πόλης προς την λιμνοθάλασσα. Μετά τον θάνατο του Γεωργάκη έζησαν εκεί διαδοχικά ο μοναχογιός του Ματθαίος (1725-1802) και στη συνέχεια ο γιος αυτού Ιωάννης Τρικούπης (1750-1824) με την οικογένειά του.

Στην Έξοδο του Μεσολογγίου τον Απρίλιο του 1826 το σπίτι καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς. 

Τη δεκαετία του 1850 ανοικοδομήθηκε στην ίδια θέση από τους γιους του Ιωάννη, τον Αποστόλη (π. 1800-1891) και τον Θεμιστοκλή (1807-1890), αδελφούς του Σπυρίδωνα Τρικούπη (1788-1873). Έπειτα από την ανοικοδόμηση του συνέχισαν να κατοικούν σε αυτό μέλη της οικογένειας του Θεμιστοκλή Τρικούπη. Ο Χαρίλαος Τρικούπης (1832-1896), όπως και ο πατέρας του Σπυρίδωνας Τρικούπης διέμεναν συχνά στην οικία ενώ ήταν και το ορμητήριο του για την προεκλογική δραστηριότητα στην εκλογική του περιφέρεια. Το 1992 το σπίτι δωρήθηκε στον Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου από τον κληρονόμο του σπιτιού και τελευταίο άρρενα απόγονο της οικογένειας, τον Υπουργό Κωνσταντίνο Σπ. Τρικούπη (1926-2002). Αναπαλαιώθηκε με τη αιγίδα του Δήμου και την οικονομική ενίσχυση των Υπουργείων Πολιτισμού και Εξωτερικών. Η νέα του χρήση ως Μουσείο που περιλαμβάνει οικογενειακά κειμήλια, κυρίως από δωρεές των απογόνων, ξεκίνησε το 1994. 

Το 2014, η Βουλή των Ελλήνων, μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης της Βιβλιοθήκης της Βουλής Χαρίλαος Τρικούπης: Έκθεση ιστορικών κειμηλίων της οικογένειας Τρικούπη, που παρουσιάστηκε στο κτήριο της Βουλής τον Μάρτιο του 2012, ανέλαβε σε συνεργασία με τον Δήμο Ι.Π.Μεσολογγίου την επιμέλεια και αναδιοργάνωση του εκθεσιακού μέρους του Μουσείου. Τα εγκαίνια του ανακαινισμένου Μουσείου έγιναν τον Απρίλιο του 2016 στο πλαίσιο των Εορτών Εξόδου Ι.Π. Μεσολογγίου 2016.

Στον ισόγειο χώρο εκτυλίσσεται η ζωή του Χαρίλαου Τρικούπη. Αναπτύσσονται πτυχές του πολύπλευρου έργου του με ψηφιακά αντίγραφα εγγράφων, φωτογραφιών, χαρακτικών που προέρχονται κυρίως από τις Συλλογές της Βιβλιοθήκης της Βουλής και ιδιαίτερα τη δωρεά της Rita Frei-Τρικούπη. Στον πρώτο όροφο διαμορφώθηκαν οι χώροι μιας αστικής οικίας του 19ου αι. όπως γραφεία, χώροι υποδοχής, τραπεζαρία, υπνοδωμάτια, διακοσμημένα με προσωπογραφίες, έπιπλα και αντικείμενα της ευρύτερης οικογένειας Τρικούπη.

ΠΗΓΕΣ:

  • Ενημερωτικό φυλλάδιο Μουσείου Οικίας Τρικούπη, Επιμελεια και σχεδιασμός από την Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, 2018
  • ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ, 1999, Εργασία: Κωδικοποίηση και αποδελτίωση κτισμάτων και μνημείων της πόλης του Μεσολογγίου που παρουσιάζουν αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και εντοπισμός ιστορικών τόπων της πόλης