Skip to main content

Πρόκειται για την σχολή που ιδρύθηκε στο Μεσολόγγι το 1760 και φανερώνει την οικονομική πρόοδο του Μεσολογγίου στα μέσα του 18ου αιώνα. Τοποθετημένη στις γειτονιές του Τρικούπη και Παλαμά, πρόκειται για σημαντική αρχιτεκτονική κληρονομιά για τους Μεσολογγίτες.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Αρχιτεκτονική 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αρχιτεκτονικής με οπλισμένο σκυρόδεμα του μοντέρνου κινήματος της δεκαετίας 1930 και πιο συγκεκριμένα ανήκει στο κίνημα του μεσοπολέμου  Μπαουχάους (Bauhaus).

 Ένα κτίριο λιτό που τονίζει την οριζόντια διάσταση κατά μήκος της παρακείμενης οδού με οριζόντια επαναλαμβανόμενα υαλοστάσια και ξεκάθαρους όγκους (το κλιμακοστάσιο και τα γραφεία της διεύθυνσης) να εισχωρούν ο ένας μέσα στον άλλον.

Το κτίριο της σχολής όπως είναι σήμερα χτίστηκε το 1930-32, από τον αρχιτέκτονα Περικλή Γεωργακόπουλο στο πλαίσιο ανοικοδόμησης σχολείων σε όλη τη χώρα από το υπουργείο Παιδείας επί κυβερνήσεως Βενιζέλου με υπουργό τον Γεώργιο Παπανδρέου. Εγκαινιάστηκε από τον ίδιο τον Βενιζέλο το 1932 και αποτελεί κόσμημα-σύμβολο για το Μεσολόγγι με αρχιτεκτονική, κατασκευαστική και ιστορική αξία. 

 

Ιστορία Κτιρίου

 

Παλαμαϊκή Σχολή (ή και Παλαμαία Σχολή) ονομαζόταν η σχολή που Ιδρύθηκε το 1760 στο Μεσολόγγι από τον λόγιο και δάσκαλο του Γένους Παναγιώτη Παλαμά.

Κατά τα Ορλωφικά, το 1770, το Μεσολόγγι συμμετείχε στην εξέγερση και ο Παναγιώτης Παλαμάς κατέφυγε στη Ζάκυνθο, από την οποία επέστρεψε το 1774, 

φτιάχνοντας τη σχολή σε νέο χώρο (στο οικόπεδο ανάμεσα στο μουσείο Τρικούπη και στο σπίτι του Παλαμά).

 Η σχολή αναφέρεται ως «κοινοσυντήρητος»-«κοινοσυντήρητο ίδρυμα» και απέκτησε μεγάλη φήμη. Το 1800 τον διαδέχθηκε στη διεύθυνση της σχολή ο γιος του Γρηγόριος Παλαμάς, οπότε και μετονομάστηκε σε Μεσολογγίτις Ακαδημία, ως και το 1821(πηγή) όπου έπαυσε η λειτουργία του.

Λειτούργησε ξανά το 1829 όταν την επανιδρύει ο Ιωάννης Καποδίστριας[2]

Με τη μορφή Γυμνασίου, ενταγμένου στο εκπαιδευτικό σύστημα του ελληνικού κράτους, λειτουργεί από το 1846 με το από βασιλικό  Διάταγμα  ΦΕΚ. 33/31-12-1846.

 

Λειτούργησε ως Γυμνάσιο Αρρένων (6τάξιο) και το 1969 δέχθηκε και κορίτσια στο νέο τμήμα πρακτικού. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ‘60,το γεύμα της Κυριακής των Βαΐων στον επίσημο προσκεκλημένο για τις Γιορτές Εξόδου,δινόταν στις αίθουσες της Παλαμαϊκής που άνοιγαν οι ενδιάμεσες πόρτες και γινόταν ένας ενιαίος μεγάλος χώρος.  

Το κτίριο αυτό, κρίθηκε το 2010 ως διατηρητέο από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, διότι (σύμφωνα με την απόφαση)  αποτελεί κτίριο με ιδιαίτερη αρχιτεκτονικά αξία, σημαντικό και μοναδικό για την περιοχή δείγμα του πρώιμου Ελληνικού μοντερνισμού. Αποτελεί δε τεκμήριο της οργάνωσης του σχολικού χώρου και της πραγματοποίησης σε τοπικό επίπεδο, ενός σημαντικού ιστορικά κρατικού προγράμματος παραγωγής σχολικών κτιρίων σε όλη την Ελλάδα .

Επίσης έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικός τόπος ο χώρος της Παλαμιαίας Ακαδημίας στο Μεσολόγγι, ιδιοκτησίας Σταύρου Ντάμπου.

“Χαρακτηρίζουμε ως ιστορικό διατηρητέο τόπο τον χώρο της Παλαμιαίας Ακαδημίας στο Μεσολόγγι, ιδιοκτησίας Σταύρου Ντάμπου, γιατί: α) εκεί λειτουργούσε τα χρόνια της Τουρκοκρατίας κοινοσυντήρητη Σχολή την οποία ίδρυσε το 1760 ο δάσκαλος του Γένους Παναγιώτης Παλαμάς και λειτούργησε σαν Παλαμιαία Σχολή ή Παλαμιαία Ακαδημία από το 1760 ως το 1770 που καταστράφηκε και β) γιατί αποτελεί το φυσικό χώρο που συνδέει τα ήδη κηρυγμένα σπίτια του Κωστή Παλαμά και του Χαρ. Τρικούπη και συνδέεται άμεσα με την ιστορία του Μεσολογγίου και την ιστορία της Ελλάδας.

Χρονολόγιο

1760 – Ίδρυση της σχολής

1770– Διακοπή λειτουργίας λόγω Ορλοφικών

1774 – Ανασυγκρότησης σχολής σε ιδιόκτητο χώρο

1821 – Δεύτερη διακοπή λόγω εισβολής Τούρκων
1829 – Επανιδρύεται από Ι.Καποδίστρια

1846 – Παίρνει την μορφή γυμνασίου
1932/33 – Χτίζεται με τη σημερινή μορφή και λειτουργεί έως σήμερα ως 1ο γυμνάσιο Μεσολογγίου
2010 – Κρίνεται ως διατηρητέο από το ΚΣΝΜ

ΠΗΓΕΣ: