Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι συνυφασμένα με την ύπαρξη του ανθρώπου. Αρχαία κείμενα που χρονολογούνται από το 1600 π.Χ τονίζουν τη σημασία τους στον ανθρώπινο οργανισμό. Ακόμη και ιστορικοί όπως ο Ηρόδοτος περιγράφουν σα κείμενά τους τη διαδικασία παραγωγής βουτύρου.
Θέλω να τρώω τυρί αλαφιού κι απ΄άγριο γίδι γάλα
Κ. Κρυστάλλης
Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν το γάλα ιερή τροφή γιατί ο Δίας, κυνηγημένος από τον πατέρα του τον Κρόνο, τράφηκε με το γάλα της ιερής κατσίκας Αμάλθειας ενώ η τέχνη της τυροκομίας δόθηκε ως πολύτιμο δώρο στους θνητούς από τους θεούς του Όλυμπου. Στην Αιτωλοακαρνανία παράγονται ετησίως περίπου 45.000 τόνοι πρόβειο γάλα και 3.600 τόνοι γίδινο. Στα γαλακτοκομικά περιέχονται όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία όπως πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, βιταμίνες, ασβέστιο και φώσφορος, για να κτίσουμε και να διατηρήσουμε ένα γερό οργανισμό. Το γάλα είναι μοναδικό τρόφιμο στη φύση που περιέχει τον υδατάνθρακα λακτόζη, που είναι μια χρήσιμη πηγή ενέργειας. Το ασβέστιο των γαλακτοκομικών είναι πιο απορροφήσιμο συγκριτικά με αυτό που βρίσκεται στα φυτά. Το σημαντικότερο είναι το γάλα περιέχει λιποδιαλυτές και υδατοδιαλυτές βιταμίνες όπως Α, Β1, Β2, Β12, C, D.
Φέτα
Κι ως τις αρνάδες πήρε κι άρμεξε και τις βελάστρες γίδες
Με τάξη, τα μικρά στις μάνες τους να τις βυζάξουν σπρώχνει
Μισό απ΄ το γάλα το άσπρο βάλθηκε μετά γοργά να πήξει,
κι όπως το μάζωξε, το απίθωσε στα τυροβόλια μέσα
το άλλο μισό σε κάδους το ΄βάλε να το ΄χει για την ώρα
που θα δειπνούσε, με το χέρι του ν΄απλώνει και να πίνειΟδύσσεια Ραψωδία ι, στ 244-249
Η φέτα αποτελεί το πιο γνωστό παραδοσιακό ελληνικό τυρί και παράγεται στη χώρα μας από ην εποχή του Ομήρου. Συγκεκριμένα, πρόγονος της φέτας θεωρείται το τυρί που παρασκεύαζε στη σπηλιά του ο Κύκλωπας Πολύφημος τον 8ο π. Χ αιώνα όπως περιγράφει ο Όμηρος στην «Οδύσσεια». Από το 205 με απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων κατοχυρώθηκε το δικαίωμα της χρήσης του ονόματος «Φέτα» ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης ΠΟΠ για το τυρί που παράγεται με παραδοσιακό τρόπο μόνο στην Ελλάδα από πρόβειο γάλα ή από μίγματά του με κατσικίσιο γάλα σε αναλογία 70/30 στις περιοχές Μακεδονία, Θράκη, Ήπειρο , Θεσσαλία. Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο και Μυτιλήνη. Τα θρεπτικά συστατικά της φέτας είναι λίπος Πρωτεΐνες, ασβέστιο και βιταμίνες Α, D, B2. Σττην Ελλάδα καταναλώνονται περίπου 110.000 από τους 120.000 τόνους φέτας που παράγονται ετησίως από του εγχώριους παραγωγούς. Για τον Έλληνα η φέτα είναι κομμάτι ης διατροφής του, που ταιριάζει με όλα τα φαγητά ανεξάρτητα από την εποχή του χρόνου και συνδέεται άμεσα με τα ήθη, τα έθιμα και τις διατροφικές συνήθειες.