Μια διαχρονική ρήση που έγραψε ο Δαβίδ στους Ψαλμούς του, πριν από χιλιάδες χρόνια και ακούγεται καθημερινά στην ακολουθία του Εσπερινού, « …του εξαγαγείν άρτον εκ της γης και οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου.» ( Ψαλμός ΡΓ΄). Αυτή η φράση τοποθέτησε το κρασί μέσα στην αιωνιότητα! Υπάρχουν κι άλλες, παρόμοιες, που αποδεικνύουν τα ευεργετικά αποτελέσματα του πανάρχαιου αυτού αγαθού και την ξεχωριστή χρησιμότητα του για τον οργανισμό.
Το κρασί εμφανίζεται ανά τους αιώνες δεμένο με τον άνθρωπο, και κατέχει εξέχουσα θέση σε πολλούς πολιτισμούς και θρησκείες ως μοναδικό ποτό, αρμονικά συνδεδεμένο με το μέτρο, την καλή σωματική και ψυχική κατάσταση, του ισορροπημένου τρόπου ζωής και τη μακροζωία. Από αρχαιοτάτων χρόνων οι γιατροί της εποχής, ανάμεσα τους ο Ιπποκράτης και ο Γαληνός αναγνώρισαν τις ευεργετικές ιδιότητες του κρασιού στην υγεία, και το χρησιμοποιούσαν θεραπευτικά, κάνοντας το, ίσως το παλιότερο φάρμακο, γνωστό εδώ και 5.000 χρόνια.
Στην περιφερειακή ενότητα (νομό) Αιτωλοακαρνανίας μόλις τα τελευταία χρόνια
άρχισε η παραγωγή εμφιαλωμένου κρασιού.
Αν και κάποιες πηγές αναφέρουν τη Ναυπακτία (ή το Πετροχώρι Θέρμου) ως τόπο καταγωγής της μαλαγουζιάς, η λευκή ποικιλία κατάγεται από την περιοχή των Οινιάδων και πιο συγκεκριμένα από τα χωριά Κατοχή και Νεοχώρι όπου, κατά το τοπικό ιδίωμα είναι γνωστή ως μαλα(γ)ουζιά. Υπάρχουν, μάλιστα, 2 τουλάχιστον κλώνοι της και καλύτερος θεωρείται η ψιλόρωγη μαλαγουζιά.
Η μαλαγουζιά, που τρέχει με χίλια σε όλη την Ελλάδα, φυτεύεται τώρα εκτεταμένα και στην Αιτωλοακαρνανία, όπου είναι συνιστώμενη ποικιλία.